opmerkelijk

Nederlanders hengelen naar Elon Musk

De Nederlanders trekken alle registers open om Elon Musk te bewegen tot het bouwen van een GigaFactory in hun land. ©REUTERS

Hoe trek je de aandacht van Elon Musk? Simpel: door de zaken net als Musk groots aan te pakken.

In Santa Barbara en Palo Alto werden dit weekend twee opmerkelijke billboards geplaatst. Daarop prijkt geen reclame voor Coca-Cola, McDonalds of een andere multinational, maar een opmerkelijke oproep van een groep Nederlanders.

‘Got 20.000 electric cars? Let’s do business! Call us.’, staat op de ene. Op de andere gaat het niet over elektrische auto’s, maar over 5 miljoen zonnepanelen. De twee billboards zijn gericht aan één man: Elon Musk.

Nederland boven

Het team achter de boodschap is even ambitieus als de Amerikaanse zakenman: de Nederlandse provincies Groningen, Friesland en Drenthe willen namelijk dat Musk een Gigafactory in de streek neerpoot. Een match made in heaven, klinkt het. ‘Het Noorden is de groenste regio van Nederland’, zegt Stef van der Ziel. Hij is de campagneleider van Top Dutch, zoals het initiatief zich noemt. In de groep zitten niet alleen de gedeputeerden van de drie provincies, maar ook verschillende lokale ondernemers.

Door de Gigafactory naar Nederland te halen, hopen onze noorderburen de regio een boost te geven. In juni werd door de initiatiefnemers alvast bij jongeren gepolst of ze voor Tesla zouden willen werken. Een oproep die niet in dovemansoren viel, want meer dan 3000 potentiële werknemers meldden zich aan.

Het Noorden is de groenste regio van Nederland.
Stef van der Ziel
Campagneleider Top Dutch

Daarnaast werden lokale bedrijven gecontacteerd met de vraag of ze hun wagenpark door Tesla’s zouden vervangen als de Gigafactory naar de regio zou komen. Een aanbod waar 75 bedrijven - samen goed voor 20.000 wagens - op ingaan. Ook de vijf miljoen zonnepanelen waarover sprake is op de billboards komen niet zomaar uit de lucht vallen. Die kunnen de Amerikanen neerzetten in de zonneparken van onder andere Barger-Compascuum.

En in België?

Sinds Elon Musk enkele jaren geleden aankondigde dat hij een tweede Gigafactory wilde bouwen, gingen verschillende overheden en ondernemers luidop dromen. Ook in Vlaanderen, dat volgens Musk ‘in de top 5 voor de nieuwe fabriek zit’.

In 2014 werden door de Belgische marketeer Bert Van Wassenhove al gelijkaardige pogingen ondernomen om Tesla naar Genk te halen. Samen met enkele andere vooraanstaande tech-ondernemers lanceerde hij de website www.welcometesla.com, die inmiddels niet langer online staat.

Vanuit Flanders Investment & Trade zijn de contacten met Tesla lopende en blijven wij ten aanzien van hen de troeven van Vlaanderen als investeringslocatie benadrukken.
Claire Tillekaerts
CEO Flanders Investment & Trade

Ook Flanders Investment & Trade (FIT) zegt lange tijd in gesprek te zijn geweest over de mogelijke komst van een batterijfabriek. Er werd indertijd een 'strategische Tesla-werkgroep' opgericht, met behalve het FIT en de mensen van Tesla ook de kabinetten van Vlaams minister-president Geert Bourgeois, toenmalig minister van Energie Annemie Turtelboom, minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters en minister van Mobiliteit Ben Weyts. 'Vanuit Flanders Investment & Trade zijn de contacten met Tesla lopende en blijven wij ten aanzien van hen de troeven van Vlaanderen als investeringslocatie benadrukken', zegt Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade.

Eerst zien en dan geloven

Of de Europese fabriek er ooit komt, wordt nog afwachten. De Amerikaanse Gigafactory in Nevada draait momenteel allesbehalve op volle kracht, wat ervoor zorgt dat de verliezen bij Tesla   zich blijven opstapelen. In het derde kwartaal leed het bedrijf 619 miljoen dollar verlies en ook dit kwartaal zouden de problemen nog niet zijn opgelost. Tesla publiceert woensdag haar kwartaal- en jaarcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud