Advertentie

Nederlanders kopen autogarages van familie Moorkens

Familietelg Axel Moorkens is voorzitter van Alcopa. ©rv

Het Antwerpse familiebedrijf Alcopa zet in een recordtijd het leeuwendeel van zijn dealeractiviteiten aan de deur. De familie Moorkens verkoopt 22 autogarages aan de Nederlandse groep Van Mossel.

De Nederlandse autogroep Van Mossel neemt de dealertakken Gman en Groep Bruyninx over van Alcopa, de Antwerpse holding van de familie Moorkens. Dat melden beide bedrijven maandag. Over het overnamebedrag geven beide partijen geen informatie.

Gman en Groep Bruyninx tellen samen 22 vestigingen en ruim 300 medewerkers. Gman verdeelt de merken Opel en Toyota tussen Antwerpen en Vilvoorde. Bruyninx verdeelt in Limburg onder meer Fiat, Citroën en Kia. Alcopa had pas in 2015 de resterende aandelen van beide bedrijven overgenomen van de stichtersfamilies. Het garagevastgoed neemt Van Mossel enkel in Limburg over. 

De familie Moorkens overwoog al enige tijd een verkoop van zijn autoretailtak Modis. De familie behoudt uiteindelijk 15 garages. Fidenco, dat onder meer de merken Ford, Volvo, Hyundai en Land Rover in twaalf vestigingen in Antwerpen en Vlaams-Brabant verdeelt, blijft bij Alcopa, dat het bedrijf pas vorig jaar volledig in handen kreeg. Ook Autopolis, een dealergroep in de stad Luxemburg, blijft eigendom van Alcopa.

'Wij hebben onze geografische keuze gemaakt', zegt Axel Moorkens, co-CEO van Alcopa. 'Wij zijn een Antwerps bedrijf en gaan dus focussen op Antwerpen en Luxemburg.' Moorkens sluit niet uit dat Alcopa nog verder investeert in autogarages. 'Met Fidenco en Autopolis blijven we volop geloven en inzetten op automotive retail. Maar we geloven dat Van Mossel een betere partner is voor Gman en Groep Bruyninx'. 

Transformatie

De verkoop van de garages is een nieuwe stap in de enorme transformatie die Alcopa momenteel doorgaat. De retailtak Modis was vorig jaar goed voor de helft van de 2 miljard omzet van Alcopa. 

Maar het belang van de autodealertak neemt in sneltempo af. Gman en Bruyninx waren goed voor ongeveer 250 miljoen euro omzet. Bovendien verkocht Alcopa enkele weken geleden zijn aandeel van 50 procent in Imexso. Dat bedrijf, dat vorig jaar 14.000 occasies en tweedehands auto's in België en Noord-Frankrijk verkocht, draait een omzet van 250 miljoen euro.

De dealhonger van Alcopa

> December 2018: Alcopa verkoopt de autogarages Gman en Bruyninx aan Van Mossel.

> November 2018: De familie Valckenier en het management nemen het aandeel van Alcopa (50 procent) in de occasiehandelaar Imexso over.

> Zomer 2018: Alcopa verhoogt zijn belang in het Franse busonderdelenbedrijf CBM van 43 tot 75 procent. 

> Juli 2018: PGA Motors (eigendom van de Zwitserse autogroep Emil Frey) koopt Alcopa's belang van 40 procent in de Franse Groupe Bernard.

'Dat is niet ons métier', zegt Axel Moorkens. Alcopa verkocht zijn participatie in Imexso aan het management en aan mede-eigenaar Guy Valkeniers, die verschillende Renault-garages in de regio Aalst bezit.

De familie Moorkens verpatste dit jaar ook zijn aandelen in de Franse garageketen Groupe Bernard, die niet geconsolideerd werd in de resultaten van Alcopa. Het Franse PGA Motors, dat ook Volkswagen-garages in Luik bezit, nam de participatie van 40 procent over. 

Ook aan de top kende Alcopa grote veranderingen. Benoit Ghiot, de vroegere financieel directeur bij D'Ieteren, moest eind maart ontslag nemen als CEO. Axel Moorkens en zijn neef Damien Heymans namen het roer toen over. De onafhankelijke Hugues Delpire verving Moorkens dit jaar als voorzitter van het familiebedrijf. 

Marges

Axel Moorkens ligt er niet wakker van dat Alcopa een groot deel van zijn autoactiviteiten kwijtspeelt. 'We moeten stoppen met naar de omzet kijken', zegt hij. 'Omzet heeft in onze sector niet veel zin. Het gaat over waardecreatie.'

En daar presteerde Alcopa, dat ook de merken Hyundai en Suzuki invoert, vorig jaar zwak. Uit de omzet van 2 miljard euro puurde het bedrijf amper 8,3 miljoen euro groepswinst. Dat kwam vooral door de autogerelateerde activiteiten. 'De autotak heeft het moeilijk', geeft Moorkens toe. 'De druk op de marges en de volumes is groot.'

Alcopa

> Opgericht in 1937 als 'Albert Constance Participations'

> Voorzitter: Axel Moorkens (derde generatie)

> Omzet: 2 miljard euro (2017)

> Groepswinst: 8 miljoen euro

> Aantal werknemers: 2.000

> Invoerder van de Aziatische automerken Hyundai, Suzuki, Isuzu en SsangYong. Ook actief in retail (Fidenco, Autopolis), autoveilingen (AlcopaAuction), onderdelen voor moto's (Bihr), Bussen (CBM) en boten (Orange Marine).

> Handelt daarnaast in deuren (Thys), raamfolies (Solar Screen) en vastgoed (onder meer de site van Renault Vilvoorde).

Verschillende nieuwe investeringen van Alcopa scoren daarentegen goed. De 'diversificatietak' werd vorig jaar de belangrijkste winstmotor. Alcopa verhoogde daarom dit jaar zijn belang in het groeiende CBM, de Franse wereldleider in vervangingsonderdelen voor bussen en trams, van 43 naar 75 procent. 

Axel Moorkens beklemtoont dat Alcopa de opbrengst van de grootschalige verkoop niet zal uitkeren aan de familiale aandeelhouders. 'Wij willen investeren', zegt hij. 'En waarom niet in de autosector?'

Nederlanders

De groep Van Mossel zet met de overname van Gman en Bruyninx zijn eerste stappen in de Belgische dealerwereld. Van Mossel is sinds kort de grootste autodealergroep van Nederland. De ambitieuze CEO Eric Berkhof maakt er geen geheim van verder te willen groeien in België. 

In België is Van Mossel al langer actief in de leasesector. Met J&T Autolease en DirectLease bezet hij vandaag ongeveer 5 procent van de Belgische leasesector. In maart namen de Nederlanders ook de West-Vlaamse leasefirma Westlease over. 

Van Mossel Automotive Group

> Opgericht in 1949, in 1988 gekocht door Eric Berkhof

> Hoofdzetel in Waalwijk

> Verkocht vorig jaar 28.000 nieuwe auto's en 22.000 gebruikte wagens in 70 garages

> De leasetak International Car Lease Holding (in België: J&T Autolease en DirectLease) beheert na de overname van Westlease een vloot van 70.000 auto's

> Omzet: 1,25 miljard euro

> Aantal werknemers: 1.700

 

De voorbije jaren nemen almaar meer buitenlandse groepen Belgische autogarages over. Het Zweedse bedrijf Anders Hedin kocht het voorbije jaar 14 garages van Mercedes-Benz in Vlaanderen. De Zweedse autogroep Bilia Holding nam deze zomer de BMW-dealer Verstraeten uit Lochristi over, nadat het beursgenoteerde bedrijf eerder al de concessies in Aarlen en Libramont had gekocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud