Nederlandse autofabriek VDL Nedcar groeit als kool

De Nederlandse premier Mark Rutte bij de nieuwste aanwinst voor VDL Nedcar: de Mini Countryman. ©ANP

De fabriek in Nederlands-Limburg gaat meer Mini-modellen bouwen voor BMW. Tegen de zomer komen er 1.000 tot 1.800 jobs bij.

Het ziet er goed uit voor VDL Nedcar. Twee weken geleden raakte bekend dat de autofabriek ook een derde Mini-model, de Countryman, gaat bouwen voor rekening van de Duitse premiumconstructeur BMW.

Om de extra productie aan te kunnen zal de fabriek in Born meer dan 1.000 extra mensen nodig hebben tegen de zomer van 2017, vernam Het Financieele Dagblad. Mogelijk worden het er zelfs 1.800.

Groter dan Volvo Car Gent

Het werknemersbestand in Born zal daardoor toenemen van 4.200 nu tot 5.500 à 6.000. Daarmee zal de werkgelegenheid er in vijf jaar verviervoudigd zijn. VDL Nedcar wordt dan ook groter dan Volvo Car Gent, de grootste Belgische autofabriek waar momenteel 5.300 mensen aan de slag zijn.

De werkorganisatie zal ook worden aangepast. Begin december stapt de fabriek over naar een tweeploegensysteem. Er wordt zelfs gedacht aan een drieploegensysteem en 24 uursproductie, al voelt de ondernemingsraad daar niet zoveel voor.

Succesverhaal

De renaissance van de autofabriek in Nederlands-Limburg is een onwaarschijnlijk succesverhaal. Vier jaar geleden dreigde Mitsubishi, de toenmalige eigenaar, de vestiging te sluiten. Daarmee zou een heel stuk Nederlandse autobouwtraditie verloren gaan. Eind 2012 nam VDL Groep de fabriek over en dankzij een akkoord met BMW kon de productie in de zomer van 2014 weer opstarten.

Nedcar werd in 1967 opgericht door de Nederlandse constructeur DAF en kwam in 1975 in handen van Volvo. Omdat de productiecapaciteit groter was dan wat Volvo nodig had, werd Mitsubishi aangetrokken als nieuwe partner. In 1993 kwam de fabriek helemaal in handen van Mitsubishi. Tot 2004 rolden er ook nog Volvo-modellen (S40 en V40) van de band.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud