Advertentie

Net voor doorbraak verdwijnt Vlaamse premie voor e-auto

©Karel Hemerijckx/ID

Nu de elektrische auto langzaam aan populariteit wint, zet de Vlaamse regering het subsidiesysteem stop. Dat is een tegenvaller voor de autosector, en voor Open VLD.

De Vlaamse premie voor de aankoop van een nieuwe elektrische auto wordt vanaf 1 januari 2020 stopgezet. Die verrassende beslissing nam de Vlaamse regering gisteren op voorstel van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Annemie Turtelboom (Open VLD) voerde de ‘zero-emissiepremie’ begin 2016 in om de aankoop van milieuvriendelijkere auto’s te stimuleren en zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Particulieren kunnen een premie van 2.000 à 4.000 euro krijgen bij de aankoop van een e-auto. Goedkopere modellen, zoals de Renault Zoe, geven recht op hogere subsidies.

Maar de zero-emissiepremie bleek een flop. In 2017 werd amper 1,15 miljoen euro van de subsidiepot van 5 miljoen euro gebruikt. Vorig jaar bleef 6,45 miljoen euro onaangeroerd. Bij gebrek aan succes werd de premie uitgebreid naar deelauto’s, taxi’s, vzw’s, motor- en bromfietsen. Amper de helft van de 970 premies die Vlaamse particulieren vorig jaar kregen, was voor elektrische auto’s bestemd.

Verlenging

Toch verlengde toenmalig minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) het subsidiesysteem enkele dagen voor de verkiezingen in mei tot eind 2020. ‘We hebben vastgesteld dat die premie voor veel Vlamingen het verschil maakt tussen overstappen op zero-emissie of niet’, zei Peeters toen.

Maar enkele maanden later schrapt Demir, wier partij al langer kritisch was over de premie, het liberale paradepaardje. ‘We schaffen de premie af omdat het gaat over beperkte aantallen en wagens met een hogere prijs’, zegt Demirs woordvoerder Andy Pieters. ‘Driekwart van de elektrische auto’s wordt gekocht door bedrijven, die genieten van een fiscale aftrek. De overheidsmiddelen kunnen beter worden ingezet en met meer effect voor het klimaat.’

We schaffen de premie af omdat het gaat over beperkte aantallen en wagens met een hogere prijs.
Andy Pieters
Woordvoerder van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA)

Woest

De autosector reageert woest op de beslissing. De automobielfederatie Febiac noemt de afschaffing nefast voor de vergroening van het Belgische wagenpark. ‘Veel mensen aarzelen nu al om een elektrische wagen te kopen omdat de laadinfrastructuur in België niet op peil staat’, zegt topman Luc Bontemps. ‘Een sterke fiscale stimulans is echt nog onontbeerlijk.’

‘We gaan grote hoeveelheden elektrische wagens nodig hebben om onze klimaatambities te behalen’, zegt Jochen De Smet van Avere, de federatie van elektromobiliteit. ‘Door het schrappen van de premie hebben particulieren geen incentive meer om over te stappen van een ongezonde benzine- of dieselwagen naar een zero-emissiewagen.’

Door het schrappen van de premie hebben particulieren geen incentive meer om over te stappen van een ongezonde benzine- of dieselwagen naar een zero-emissiewagen.
Jochen De Smet
Voorzitter Avere

Opmerkelijk is dat de afschaffing er komt net op het moment dat almaar meer betaalbare en kleinere elektrische modellen op de markt komen. Daardoor stijgt ook de verkoop van elektrische auto’s. In Vlaanderen werden in het eerste halfjaar bijna 3.500 zuiver elektrische auto’s ingeschreven, meer dan in het volledige 2018. Al maakt de e-auto nog altijd geen 2 procent van de Vlaamse automarkt uit.

Mogelijk komt er tot eind dit jaar nog een rush op elektrische auto’s. Volgens de woordvoerder van Demir kunnen Vlamingen nog een zero-emissiepremie krijgen als hun bestelbon voor 31 december gedateerd is en ze hun aanvraag voor 1 november 2020 indienen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud