Advertentie

Nieuwe aanklacht tegen Carlos Ghosn

Carlos Ghosn. ©AFP

De voormalige Nissan-topman wordt nu ook beschuldigd van 'ernstige vertrouwensbreuk' en blijft langer aangehouden in zijn Japanse cel.

Carlos Ghosn, ex-topman van Renault en Nissan, werd in november opgepakt in Japan op verdenking van financieel wangedrag en zelfverrijking op de kap van Nissan. De 65-jarige kijkt aan tegen een gevangenisstraf.

In maart kwam hij even vrij nadat hij een borgsom van 9 miljoen dollar betaald had, maar werd snel weer opgepakt voor een nieuwe aanklacht. Vandaag liep zijn detentieperiode in principe af, maar door de nieuwe inbeschuldigingstelling door openbare aanklagers in Tokio wordt zijn verblijf in de cel verlengd.

Heldenstatus

Ghosn blijft alle beschuldigingen ontkennen. Hij werd eerder al aan de kant gezet als voorzitter van Nissan. Daarmee kwam een einde aan een tijdperk van 20 jaar, waarin Ghosn lange tijd kon bogen op een absolute heldenstatus. Als topmanager van Renault sloot hij eind jaren 90 een alliantie met Nissan, dat toen op de rand van de afgrond stond. Zijn aanzien in Japan was op een bepaald moment zo groot dat hij in een top 10 opdook van een poll over wie de beste persoon zou zijn om Japan te leiden, nog voor Barack Obama.

Ook Nissan zelf heeft maandag een aanklacht ingediend tegen Ghosn. De reden voor de aanklacht zijn betalingen die Nissan deed aan een bedrijf op verzoek van Ghosn. Achteraf bleek de toenmalige voorzitter van het autobedrijf er zelf rijker van te worden. 'Dat soort wangedrag is volledig onacceptabel', stelt Nissan in een verklaring. 'Daarom verzoeken wij Ghosn een toepasselijke strenge straf te geven.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud