Grafiek van de dag

Nog altijd minder auto's op de baan

Bij het begin van de lockdown waren rond Gent en Brussel geen structurele files meer. ©Photo News

De verkeersdrukte op de Vlaamse snelwegen ligt door corona nog steeds een stuk lager. Toch is het geen garantie voor een filevrij begin van het nieuwe schooljaar.

Met het nieuwe schooljaar voor de deur is het autoverkeer in Vlaanderen nog steeds niet terug op het niveau van vorig jaar. Het aantal personenwagens op de snelwegen lag vorige week 13 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een tussentijds coronarapport van het Vlaams Verkeerscentrum.

©Mediafin

Bij het ingaan van de lockdown eind maart viel het vrachtvervoer met een kwart terug tijdens de werkweek. Het personenverkeer op de snelwegen kromp met een ongeziene 66 procent. Hoewel door de versoepeling van de maatregelen het verkeer weer is toegenomen, blijft het effect van het extra thuiswerk goed voelbaar. Doordeweeks lag het persoonsverkeer de voorbije vier weken telkens ruim 12 procent lager dan vorig jaar. Het aantal vrachtwagens zit sinds mei wel opnieuw rond het gebruikelijke niveau.

Bij het begin van de lockdown daalde de filehinder op de Vlaamse snelwegen met 93 procent. In de regio’s Gent en Brussel waren geen structurele files meer. Maar wie vanaf maandag met de auto naar school of naar het werk wil, juicht het best niet te vroeg. Door ongevallen en wegenwerken was de filehinder midden juli opnieuw de helft hoger dan het jaar voordien. Minder auto’s op de baan is geen garantie voor een filevrije start van het nieuwe schooljaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud