Nog meer auto's betrokken bij Dieselgate

©AFP

Het schandaal met de sjoemelsoftware bij Volkswagen blijft maar uitdijen. Bij een intern onderzoek door de autogroep zijn nieuwe onregelmatigheden ontdekt. Deze keer gaat het om de CO2-uitstoot van de wagens, zo meldt het Duitse autoconcern dinsdagavond. In totaal zouden nog eens 800.000 auto's betrokken zijn.

'Tijdens het interne onderzoek kwamen onverklaarbare onregelmatigheden aan het licht in de uitstoot van CO2. Op basis van de huidige kennis, zijn ongeveer 800.000 auto's betrokken', zo luidt het in een persbericht van VW, dat benadrukt dat de veiligheid van de wagens niet in het gedrang gekomen is. De autobouwer schat dat het economische risico voor het bedrijf ongeveer 2 miljard euro bedraagt.

Volkswagen ligt al een paar weken onder vuur nadat de Amerikaanse toezichthouder had ontdekt dat het concern sjoemelsoftware had geïnstalleerd in tal van middenklassemodellen van VW, Audi en Skoda. Maandag bracht het milieuagentschap EPA aan het licht dat de autobouwer de software ook geïnstalleerd heeft in luxeauto's van Audi en Porsche. VW ontkent dat echter. Bij de sjoemelsoftware ging het echter steeds om het maskeren van de stikstofuitstoot.

In de nieuwe zaak van CO2-uitstoot zijn volgens een woordvoerder Volkswagen dieselmotoren van 1,4, 1,6 en 2 liter betrokken van de merken VW, Skoda, Audi en Seat. Ook bij een benzinemodel zouden onregelmatigheden gevonden zijn. Volkswagen belooft om onmiddellijk met de bevoegde autoriteiten samen te werken 'om de gevolgen te bespreken van deze ontdekkingen'.

Porsche

Het Noord-Amerikaanse filiaal van Porsche heeft de verkoop van de dieselmodellen van terreinwagen Cayenne ‘tot nader order’ opgeschort. Dat maakte Porsche Noord-Amerika dinsdagavond bekend. Porsche reageert daarmee op de beschuldigingen van de Amerikaanse autoriteiten als zouden ook bepaalde Porsche-modellen uitgerust zijn met sjoemelsoftware, een bericht dat de autobouwer meteen ontkende.

Het was voor het eerst dat Porsche gelinkt werd aan het milieuschandaal met sjoemelsoftware bij het VW-concern, waartoe ook de sportwagenconstructeur behoort. De nieuwe topman van VW, Matthias Müller, komt trouwens van Porsche.

Verkoop

Dieselgate heeft voorlopig ook in de Verenigde Staten nog geen grote impact op de verkoop van Volkswagen. In oktober werden ongeveer 30.000 wagens verkocht, ongeveer evenveel als een jaar eerder. Maar eigenlijk zegt dat niet veel omdat de meeste auto’s op bestelling worden gekocht en er enkele weken tot enkele maanden liggen tussen het tijdstip van bestelling en de levering. Of de VW-verkoop een knauw zal krijgen, zal dus pas de komende maanden duidelijk worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud