Advertentie
netto

Oldtimers moeten voortaan ook naar de autokeuring in Vlaanderen

Oldtimers waren tot nu toe vrijgesteld van autokeuringen. ©ANP

Oldtimers moeten in Vlaanderen vanaf 20 mei opnieuw aan een periodieke keuring onderworpen worden.

Dat is vrijdag vernomen van Goca, de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs. Tot dusver waren oldtimers met een O-kentekenplaat vrijgesteld van periodieke keuring en moesten ze enkel bij inschrijving gekeurd worden.

Auto's ouder dan 50 jaar moeten voortaan elke vijf jaar gekeurd worden, auto's van 30 tot 50 jaar tweejaarlijks en auto's tussen 25 en 30 jaar ieder jaar. De keuring wordt aangepast aan de leeftijd van de auto. De gewone tarieven voor autokeuring zijn  van toepassing.

©Thomas Vanhaute

In Wallonië en Brussel moeten oldtimers voorlopig nog enkel gekeurd worden bij inschrijving, maar ook daar wordt gewerkt aan een wijziging van het systeem.

De oldtimerkeuring zal verschillend zijn naar gelang de normen van het voertuig. Hoe ouder de auto, hoe minder strikt de keuring. Bij de oudste voertuigen zal de controle onder meer bestaan uit nazicht van de remmen, de stuurinrichting, de verlichting, de banden, roestvorming, het chassis, de brandstoftank, vloeistoflekkage en rookontwikkeling.

©Thomas Vanhaute

Emissietest

De recentste voertuigen zouden ook aan een emissietest onderworpen kunnen worden, afhankelijk van de norm waaraan ze destijds moesten voldoen.

De huidige gebruiksbeperkingen voor oldtimers blijven behouden. Zo mogen ze niet gebruikt worden voor commercieel of professioneel gebruik, voor woon-werkverkeer of woon-schoolverkeer, voor bezoldigd vervoer of als werktuig.

©Thomas Vanhaute

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud