Ook CEO Volkswagen vervolgd voor marktmanipulatie

Herbert Diess, CEO van Volkswagen. ©EPA

Het Duitse gerecht is een proces begonnen tegen drie toplui van Volkswagen voor marktmanipulatie, waaronder huidige CEO Herbert Diess.

Het gerecht vervolgt voormalig topman Martin Winterkorn, huidig CEO Herbert Diess en voorzitter Hans Dieter Pötsch. De drie zouden de markten met opzet te laat geïnformeerd hebben over Dieselgate.

Het dieselschandaal barstte los in de 2015 toen in de Verenigde Staten bleek dat Volkswagen  alleen aan de strenge emissienormen kon voldoen dankzij speciaal geïnstalleerde software in de wagen. Het gerecht in Braunschweig heeft nu voldoende aanwijzingen dat de top van Volkswagen op de hoogte was van de praktijken, maar ook nagelaten heeft de financiële impact te communiceren naar de buitenwereld, en in de eerste plaats de financiële markten.

CEO blijft

Ondanks de beschuldigingen heeft Herbert Diess al laten weten dat hij voorlopig niet van plan is af te treden als CEO. Hij wil zichzelf met alle legale middelen verdedigen tegen de beschuldigingen, zeggen zijn advocaten.

Diess kwam pas in juli 2015 bij de groep en hij kon op dat moment onmogelijk inschatten dat het dieselschandaal financiële gevolgen zou hebben die relevant zijn voor de financiële markten, luidt het.

Enkele dagen na het uitlekken van dat schandaal nam toenmalig CEO Martin Winterkorn al ontslag. Ook op de beurs van Frankfurt had Dieselgate de nodige impact. Want in de dagen na het uitbreken van het schandaal verloor het aandeel 37 procent op de beurs.

Daimler

Intussen heeft de eveneens Duitse autobouwer Daimler, het concern boven de merken Mercedes-Benz en Smart, van het gerecht in Stuttgart een boete gekregen van 870 miljoen euro. Dat heeft het gerecht dinsdag bekendgemaakt. De reden voor de boete ligt bij nalatigheden bij de toezichtverplichting op een afdeling die zich bezighoudt met voertuigcertificering. Daardoor stootten de wagens te veel schadelijke stoffen uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud