Advertentie

Oorlog aan de top zet VW onder druk

CEO Martin Winterkorn (l.) en voorzitter Ferdinand Piëch van Volkswagen kunnen niet meer door één deur. ©REUTERS

Duitsland kijkt met groeiende verbazing naar de open oorlog die patriarch Ferdinand Piëch en CEO Martin Winterkorn aan de top van Volkswagen uitvechten. Beleggers zijn 'not amused' en sturen de beurskoers van Europa's grootste autobouwer lager.

Eén welgemikt zinnetje zette de voorbije dagen Duitslands grootste industriële concern in rep en roer. 'Ich bin auf Distanz zu Winterkorn', citeerde vrijdag het weekblad Der Spiegel Volkswagen-patriarch en -voorzitter Ferdinand Piëch.

Die publieke desavouering van de CEO die zaait meteen twijfel of CEO Martin Winterkorn, door Piëch zelf in 2007 aan het stuur van de autobouwer gezet en lange tijd zijn troonopvolger, in 2016 zijn contract zal kunnen verlengen. Verrassend, want onder Winterkorn kende Volkswagen een sterke groei, waardoor Europa's grootste autobouwer nu het Japanse Toyota naar de kroon steekt als wereldmarktleider.

Maar volgens de Duitse media is Piëch steeds meer ontevreden over de slappe prestatie van het merk Volkswagen. De groep Volkswagen haalt het gros van haar winst uit de stevige marges van het luxemerk Audi en de sportwagenbouwer Porsche, terwijl het VW-merk er maar niet in slaagt de flinterdunne winstmarges - zo'n 2,50 euro bedrijfswinst op elke 100 euro verkopen - op te krikken. Tegelijk blijft de commerciële doorbraak van VW in de belangrijke Amerikaanse markt uit.

  • 202 milljard euro omzet
  • 10,8 miljard nettowinst
  • 10,14 miljoen voertuigen
  • 593.000 werknemers
  • 118 fabrieken
  • 12 merken

Winterkorn lijkt echter niet van plan zich zomaar naar de slachtbank te laten leiden. Via onder meer de Frankfurter Allgemeine liet de CEO weten niet te willen wijken. Hij lijkt voorlopig nog flink wat steun te genieten in de 20-koppige raad van bestuur.

In die raad zetelen telkens tien vertegenwoordigers van zowel de aandeelhouders als de werknemers. Bij een staking van de stemmen beslist voorzitter Piëch, de kleinzoon van VW-stichter Ferdinand Porsche. De CEO zou echter nog steeds het vertrouwen genieten van Bernd Osterloh, de machtige voorzitter van de ondernemingsraad van Volkswagen.

Ook de deelstaat Nedersaksen, die met de minister-president en de minister van Economie twee zitjes heeft, staat tot nader order achter Winterkorn. Dat liet minister-president Stephan Weil zaterdag voor de camera's van de Tagesschau op ARD weten. 'VW is op de goede weg en we hebben een goede samenwerking met professor Winterkorn', liet Weil kort en bondig weten.

Lakens

Toch lijkt het een kwestie van tijd voor Winterkorn de baan moet ruimen. Ook in 2006 volstond één goed gemikte zin van Piëch ('Ik ken geen Duits bedrijf waar iemand met tien tegenstemmen van de werknemers kan overleven') om de toenmalige CEO Bernd Pischetsrieder een jaar later buiten te werken. 

De hamvraag is wie Piëch, die al 22 jaar eerst als CEO en dan als voorzitter de lakens uitdeelt in Wolfsburg, dan wél op het oog heeft als opvolger. Daarbij circuleren het vaakst de namen van Matthias Müller, sinds 2010 het hoofd van het succesvolle merk Porsche, en Herbert Diess, die Piëch recentelijk bij BMW wegkocht om orde op zaken te stellen bij het VW-merk.

  1. Porsche Holding: 50,7%
  2. Nedersaksen: 20%
  3. Qatar: 17%
  4. Overige: 12,3%

Plooien

Intussen worden pogingen ondernomen om de plooien glad te strijken. Volgens Handelsblatt zullen Piëch en Winterkorn elkaar in de komende dagen ontmoeten. Daarbij zal Bernd Osterloh optreden als verzoener. Hij deed al een oproep om het geschil bij te leggen, zodat de aandacht weer kan gaan naar het welzijn van het concern en zijn 600.000 medewerkers.

Er staan overigens nog meer ontmoetingen op stapel. Ook de families Piëch en Porsche zullen elkaar ontmoeten. Wolfgang Porsche, een neef van Ferdinand Piëch, had zondag kritiek op het machtsspel dat de VW-voorzitter speelt. Wolfgang Porsche is bestuurder bij Volkswagen en voorzitter van de sportwagenbouwer Porsche, die met zijn meerderheidsbelang veel in de pap te brokken heeft bij VW.

De volgende keer dat Piëch en Winterkorn samen in het openbaar verschijnen, is wellicht op de algemene vergadering van VW op 5 mei in Hannover. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud