Opel diep in het rood

De Europese divisie van General Motors maakt grote verliezen. Uit de kwartaalcijfers van GM blijkt dat Opel en Vauxhall tussen april en eind juni een operationeel verlies van 361 miljoen dollar (296 miljoen euro) maakten.

Daarmee wordt de crisis bij Opel en Vauxhall nog maar eens onderstreept. Het tweede kwartaal is doorgaans een van de betere periodes voor de autobouwer. Vorig jaar werd er nog een operationele winst van 100 miljoen dollar behaald. Het verlies van 361 miljoen dollar is wel een stuk beter dan de 440 miljoen die analisten hadden gevreesd.

Opel en Vauxhall hebben zwaar te lijden onder de zieltogende Europese automarkt en een gebrek aan populariteit van de belangrijkste modellen. Sinds enkele maanden doen dan ook sterke geruchten de ronde dat GM minstens één en misschien wel twee van zijn Europese fabrieken zal sluiten. Daarbij zou vooral de Astra-fabriek in het Duitse Bochum gevaar lopen.

‘We werken systematisch aan een vereenvoudiging van onze business. We werken aan meer schaalgrootte, waardoor onze marges moeten stijgen’, klinkt het bij GM in een korte toelichting bij de kwartaalcijfers. In zijn vooruitzichten beperkt GM zich tot de Noord-Amerikaanse markt, waar het een stabilisering verwacht. Over de prognoses voor de Europese divisie zwijgt Detroit in alle talen.

Als geheel boekte GM in het tweede kwartaal een omzetdaling van 4,5 procent tot 27,6 miljard dollar. De operationele winst kelderde met 40 procent tot 1,5 miljard dollar. Dat was ook beter dan wat analisten hadden verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud