Advertentie
Advertentie

Opel sluit Bochum al eind 2014

(foto reuters) ©REUTERS

De Duitse autobouwer Opel stopt eind 2014 met de productie van auto's in het Duitse Bochum. Dat heeft de GM-dochter vrijdag bekendgemaakt. De mededeling volgt nadat het personeel donderdag een plan van de directie over de toekomst van de fabriek had weggestemd. De vakbonden riepen op tot nieuw overleg, maar daar wil het bedrijf niet van weten.

Het was al langer bekend dat GM-dochter Opel de autoproductie in Bochum wil stopzetten, maar eerder lag de deadline in 2016. Bovendien zou het de site ombouwen tot een distributiecentrum en een onderdelenfabriek, waarbij ongeveer 1.200 van de 3.000 bewaard konden blijven.

Het lukte echter niet tot een akkoord te komen met de vakbonden. Dat lukte wel in drie andere vestigingen, waar dan ook gedwongen ontslagen kunnen vermeden worden. In Eisenach is nog steeds niet gestemd.

In Bochum vonden driekwart van de werknemers het project van Opel uiteindelijk 'te vaag' om 'naar alle verwachting tot eind 2016' de monovolumewagen Zafira te blijven bouwen. Ook de plannen voor de reconversie van de site, de engagementen voor het behoud van banen en over eventuele schadevergoedingen werden te weinig precies ingeschat. 'We hebben de voorbije acht jaar te veel valse beloften gehoord', stelde een verantwoordelijke van de vakbond IG Metall.

Nadat haar voorstel was weggestemd, liet de directie weten dat de productie dan eind 2014 al zal eindigen in Bochum. De nachtploeg wordt nu al geschrapt.

Meer sluitingen in Europa zegt Opel momenteel niet te overwegen. Het heeft in Europa nog 37.400 werknemers. Het heeft de vestiging in Antwerpen gesloten. Ook voor de vestiging in Ellesmere Port vrezen de vakbonden al lang een sluiting.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud