Opnieuw commotie over bedrijfswagens

Koen Geens ©Dieter Telemans

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) roept zijn administratie terug en ontkent formeel dat de belasting op bedrijfswagens retroactief zal worden verhoogd. De oppositiepartij N-VA en fiscalisten hadden daar vandaag voor gewaarschuwd.

N-VA-Kamerlid Veerle Wouters pakte uit met het nieuws dat Geens de belastingen op bedrijfswagens een derde keer zou verhogen. De werkgevers zouden een deel van de kosten van een bedrijfswagen niet meer mogen aftrekken. Dat zou de schatkist extra geld opleveren, maar de loonkosten doen stijgen.

Volgens Wouters zouden heel wat ondernemingen een aanvullende aanslag voor 2012 en 2013 mogen verwachten. De boodschap werd deze namiddag ook via sociale media verspreid. 'Maat dat klopt helemaal niet', klinkt het op het kabinet-Geens.

VAA

Wat is er aan de hand? Concreet gaat het om de behandeling van het voordeel alle aard (VAA) dat toegekend wordt aan werknemers wanneer ze kunnen genieten van een bedrijfswagen. In de oude regeling werd dit VAA afgetrokken van de verworpen uitgaven op het niveau van de werkgever. Aangezien het VAA al belast werd bij de werknemer, was er geen nood om ook de werkgever hierop nog eens te belasten, de zogenaamde 'bezoldigingstheorie'.

Maar uit het antwoord dat Geens in april gaf op schriftelijke parlementaire vragen van Luc Van Biesen (Open VLD) en Dirk Van der Maelen (sp.a) bleek dat de administratie plots een andere invulling gaf aan deze regel, en dit met terugwerkende kracht tot 2011. 'De nieuwe berekeningswijze (...) heeft volgens de administratie tot gevolg dat de bovenbedoelde administratieve tolerantie niet meer kan gelden voor de desbetreffende autokosten die vanaf diezelfde datum gedaan of gedragen zijn', klinkt het.

Volgens fiscalist Mathieu Isenbaert zou de nieuwe regeling bedrijven opnieuw een fikse factuur bezorgen. 'Voor een gemiddelde wagen als een Toyota Avensis zou de kostprijs voor de jaren 2012, 2013 en 2014 kunnen oplopen tot 500 euro per wagen. En weet dat er in België ruim een half miljoen bedrijfswagens rondrijden.'

Ontkend

Op het kabinet Geens klonk het vrijdag dat hij zich niet kan vinden in de nieuwe regeling. 'De minister is het met die nieuwe interpretatie niet eens en zal de administratie overrulen', klinkt het op zijn kabinet. Later op de avond verstuurde Geens zelfs een persbericht om het bericht te ontkrachten.

Geens zal een nieuwe rondzendbrief naar de administratie Financiën sturen. 'Het resultaat is dat er geen retroactieve aanpassing komt en dat er naar de toekomst toe ook niets verandert', benadrukt Geens. 'Er zullen geen aftrekbeperkingen worden toegepast, ook niet voor het verleden, voor het gedeelte van de kosten van bedrijfswagens waarvoor de werkgever of vennootschap aantoont dat zij verband houden met het privé-gebruik dat aanleiding geeft tot het belasten van een voordeel van alle aard."

Berichten dat de fiscaliteit rond bedrijfswagens nog maar eens zou aangepast worden, zorgden de voorbije dagen al voor zenuwachtigheid bij allerlei bedrijfsfederaties en fiscalisten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud