'Overcapaciteit enige reden voor sluiting'

Stephen Odell

De enige reden om Ford Genk te sluiten is de overcapaciteit onder de Europese Ford-fabrieken. Dat zei Stephen Odell, de ceo van Ford Europe, op een persbriefing in Brussel.

Van alle Ford-fabrieken in Europa heeft Ford Genk op dit ogenblik het laagste capaciteitsgebruik: slechts 48 procent. Daarom is het de Limburgse fabriek die uit de boot valt en kunnen de fabrieken in Keulen, Saarlouis en Valencia blijven draaien.

Is de sluiting van Ford Genk dan geen schending van het akkoord uit 2010, dat werkzekerheid beloofde tot 2020? Odell: 'Dat akkoord kwam tot stand op een moment dat we net uit de financiƫle crisis kwamen. Intussen zitten we in een volgende crisis.'

Volgens de topman stonden in het 'toekomstcontract' trouwens clausules dat de belofte afhankelijk was van de economische toestand. En die is fors verslechterd. 'We kunnen dat akkoord daarom niet meer nakomen en daarom spreken we nu van de sluiting van Ford Genk.'

Odell blikte ook naar de toekomst. Als het effectief tot een sluiting komt - voor Ford gaat het voorlopig maar om een intentie - is Odell bereid mee te helpen om een overnemer te zoeken voor de site in Genk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud