'Peeters wist niet eerder van sluiting'

Kris Peeters, geflankeerd door de Genkse burgemeester Wim Dries, woensdag op de persconferentie na de vergadering met de directie van Ford Europe. (foto belga)

De Europese directie van autobouwer Ford ontkent dat Vlaams minister-president Kris Peeters al eerder op de hoogte was van de sluiting van de Genkse fabriek, zoals in de media werd gesuggereerd.

'De ondernemingsraad werd als eerste op de hoogte gebracht', zegt John Gardiner, directeur Public Affairs bij Ford Europe. De Belgische directie werd overigens pas 'zeer kort vooraf' geïnformeerd. 'De beslissing viel vrijdag in de Verenigde Staten', zegt Gardiner. Op maandag werden de vakbonden vervolgens uitgenodigd voor een bijzondere ondernemingsraad op woensdag. Er werd ook contact opgenomen met Peeters en premier Elio Di Rupo, omdat topman Stephen Odell hen ook wilde spreken. Daarbij werd niet gezegd waarover dat gesprek zou gaan, benadrukt Gardiner.

In verschillende kranten staan berichten dat Peeters al op voorhand wist wat er met Genk zou gebeuren. Aan de basis liggen uitspraken die Odell zou hebben gedaan toen hij met de federale regering samenzat. Gevraagd waarom hij de zaak niet eerder kwam bespreken, zou Odell gezegd hebben dat er al contact was met Peeters. 

'Er is inderdaad regelmatig contact, maar dan over andere onderwerpen', zegt Gardiner, die handelsakkoorden als voorbeeld geeft. Volgens hem dateert het laatste gesprek al van enkele maanden geleden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud