Personeel Punch Powertrain hervat werk

De Sint-Truidense fabrikant van versnellingsbakken is vooral in Azië populair. Maar de crisis op de Chinese automarkt speelt het bedrijf parten. ©BELGA

De staking bij Punch Powertrain van woensdagochtend is voorbij. Nadat een vergadering tussen de vakbonden en de directie over de nakende ontslagronde werd afgelast, legden de arbeiders het werk neer.

'De arbeiders hebben heel kortstondig het werk neergelegd. Ze wilden meer informatie over de ontslagronde. Nadat we die info hebben gegeven, is iedereen opnieuw aan het werk gegaan', zegt Yves Frenay, hr-directeur bij Punch Powertrain.

Het personeel van Punch Powertrain wilde duidelijkheid over de ontslagen die op stapel staan. In september werden 308 ontslagen aangekondigd, bijna een derde van het personeelsbestand.

Donderdag was een vergadering tussen de vakbonden en de directie gepland, maar die is afgelast. 'De directie had nog wat meer tijd nodig, maar daardoor zijn de werknemers wat gepikeerd', zegt Raf Dal Cero van ABVV Metaal. 

308
Ontslagronde
De aangekondigde ontslagen liepen in september op tot 308. Dat is bijna een derde van het personeelsbestand.

De onderhandelingen voor het sociaal plan moeten nog starten. 'Volgende week of ten laatste de week erna kunnen we de onderhandelingen aanvatten. Het personeel wil weten wanneer die precies starten. Maar daar kan ik niet op antwoorden', zegt Dal Cero.

Crisis

Het bedrijf verkeert in woelig vaarwater. Punch Powertrain maakt CVT-versnellingsbakken, een specifiek type dat vooral in Azië populair is. Het levert nog bijna uitsluitend aan Chinese fabrikanten. Maar door de handelsoorlog en de algemene economische malaise belandde de Chinese automarkt in een crisis en zag Punch Powertrain zijn verkochte volumes bijna halveren tot 400.000 stuks.

Een deel van de oplossing is de productie stapsgewijs naar de twee fabrieken in China te verhuizen. Het is niet duidelijk hoeveel van de afdeling onderzoek en ontwikkeling, waarvan het hart zich in Sint-Truiden bevindt, mee verhuist.


 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud