Advertentie

Peugeot-fabrikant gaat Opel-model produceren

In de PSA-fabriek in Sochaux rollen nu nog Peugeots en Citroëns van de band, maar over enkele jaren ook een Opel. foto AFP ©AFP

De Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën gaat voor zijn concurrent Opel een nieuwe wagen produceren in zijn fabriek in het Franse Sochaux. Die afspraak maakt deel uit van het samenwerkingsakkoord met General Motors, de Amerikaanse eigenaar van Opel. De verwachte synergiewinsten uit die samenwerking worden wel teruggeschroefd.

De Franse en Amerikaanse autoconstructeurs hadden eerder aangekondigd dat ze samen een platform zouden ontwikkelen voor de productie van wagens in het zogenaamde B-segment, evenals een kleine benzinemotor die in die wagens zouden gebruikt worden. Maar die plannen worden nu opgeborgen, zo laten beide bedrijven weten in een gezamenlijke mededeling.

Meteen wordt de verwachte synergiewinst van de samenwerking sterk herleid. In plaats van 2 miljard dollar per jaar vanaf 2018, wordt het voordeel (voor beide bedrijven samen) nu nog geraamd op 1,2 miljard dollar (871 miljoen euro).

PSA produceert in Sochaux, waar twee productielijnen zijn, momenteel de Peugeot 308 , 3008 , 5008 en de Citroën DS5. Opel maakt de monovolume Zafira in zijn fabriek in het Duitse Bochum, maar die vestiging sluit eind 2014 de deuren. De productie verhuist dan naar het hoofdkwartier in Rüsselsheim. In Sochaux zal dan een toekomstig C-CUV-model (Crossover Utility Vehicle) gebouwd worden.

Eerder spraken PSA en GM al af dat die laatste in het Spaanse Zaragoza een kleine bestelwagen gaat produceren voor beide merken. De twee bedrijven willen in het kader van hun samenwerking meer dan 700.000 voertuigen per jaar produceren.

PSA heeft ook aangekondigd dat het een eenmalige afschrijving (impairment) van 1,1 miljard euro gaat boeken als gevolg van ongunstige wisselkoersverhoudingen en de verslechterende automarkten in Rusland en Zuid-Amerika.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud