Polemiek over automatische piloot Tesla

De crash is het 28ste ongeval met een zelfrijdende Tesla dat door de Amerikaanse verkeerspolitie wordt onderzocht. ©via REUTERS

Na een Tesla-crash zaterdag laait het debat over de automatische piloot bij de autobouwer weer op. Volgens de politie zat er geen bestuurder achter het stuur. CEO Elon Musk beweert dat er niets aan de hand is. ‘De automatische piloot stond niet aan’, tweette hij.

Het voertuig reed zaterdagavond in de omgeving van de Texaanse stad Houston met hoge snelheid tegen een boom, waarna het in brand vloog en volledig uitbrandde. De twee inzittenden kwamen om het leven. Volgens de politie waren er maar menselijke resten op twee plaatsen te vinden in het wrak: een lichaam op de passagiersstoel en een op de achterbank. Getuigen zeggen dat de twee aan een vriend wilden tonen hoe de auto volledig zelfstandig kan rijden zonder chauffeur. Twee Amerikaanse agentschappen voor verkeersveiligheid zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van het ongeval.

Zelfbesturingssysteem

Er doken op het internet al vaak video's op waarop te zien was dat bestuurders van een Tesla hun stuur geruime tijd loslaten of gewoonweg niet achter het stuur zitten.

De crash leidde onmiddellijk tot een nieuwe discussie over de veiligheid van de zogenaamde autopilootfunctie van Tesla. Er bestaan duurdere modellen waarbij je een ‘Full self-driving (FSD)’ kan instellen. Met die applicatie zou de wagen volledig autonoom kunnen rijden.

Het bedrijf zelf heeft al geregeld benadrukt dat er nog altijd iemand met de handen aan het stuur moet zitten om te kunnen ingrijpen wanneer nodig. In het verleden doken op het internet vaak video's op waarop te zien was dat bestuurders van een Tesla hun stuur geruime tijd loslieten of gewoonweg niet achter het stuur zaten.

Volgens Musk bezat deze auto geen FSD. Hij wees er ook op dat op de weg geen rijstrookmarkering was aangebracht, waardoor de standaardversie van het zelfbesturingssysteem niet geactiveerd kon worden. De crash is het 28ste ongeval met een zelfrijdende Tesla dat door de Amerikaanse verkeerspolitie wordt onderzocht. Enkele uren voor de crash tweette Musk nog dat wagens met een ingeschakelde automatische piloot een tien keer lagere kans hadden op een ongeval dan een gemiddeld voertuig.

Onrust bij beleggers

Het ongeval leidde maandag tot onrust bij de beleggers. De koers van het Tesla-aandeel daalde met 3,4 procent op de beurzen in New York. Bij de opening van de beurs dinsdag steeg het aandeel opnieuw met zo’n anderhalf procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud