Advertentie

Polestar klaar voor beursgang op Nasdaq

De beursgang van Polestar moet de groei van het e-automerk versnellen.

De Zweedse bouwer van elektrische auto’s Polestar koerst vanaf vrijdag ook op de beurs, dankzij een fusie met een blancochequebedrijf.

De beursgang van Polestar, een zustermerk van Volvo Cars dat in China produceert, werd in september aangekondigd en nu is het zover. Polestar trekt naar de Nasdaq en doet dat niet via een klassiek aanbod van nieuwe of bestaande aandelen, maar via een samengang met de lege doos Gores Guggenheim. Dat blancochequebedrijf of spac (special purpose acquisition company) werd opgericht door dochterbedrijven van The Gores Group en Guggenheim Capital.

De fusie van Polestar met Gores Guggenheim vindt op donderdag 23 juni plaats, mits de aandeelhouders van de spac er mee instemmen - wat wellicht geen problemen zal opleveren. Het e-automerk zal vanaf vrijdag noteren op de technologiebeurs Nasdaq. Het krijgt als ticker PSNY mee.

850 miljoen
dollar
De beursgang moet minstens 850 miljoen dollar bruto opbrengen.

De operatie zou minstens 850 miljoen dollar bruto opbrengen, geld dat Polestar wil gebruiken om producten te ontwikkelen, zijn verkoopapparaat uit te breiden en nieuwe markten aan te boren.

Polestar was aanvankelijk een racingonderneming die een partner van Volvo Cars werd en later werd omgevormd tot autobouwer. De oprichting als constructeur gebeurde in 2017 door Volvo Cars en diens Chinese moederbedrijf Zhejiang Geely Holding.

De eerste modellen waren nog uitgerust met verbrandingsmotoren, maar nu legt Polestar zich uitsluitend toe op de productie van strakke elektrische wagens. Er zijn twee modellen op de markt, de Polestar 1 en Polestar 2, maar er zijn plannen om het gamma tegen 2024 uit te breiden met drie nieuwe modellen.

Vorig jaar rolden bij Polestar 29.000 auto’s van de band, 185 procent meer dan in 2020. Tegen 2025 wil het bedrijf 290.000 elektrische wagens produceren.

Opmerkelijk: in het kapitaal van Polestar zaten tot dusver niet alleen Volvo Car Group en bedrijven van Geely-voorzitter Eric Li, maar ook steracteur Leonardo DiCaprio.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud