Advertentie

‘Porsche breekt met Ferdinand Piëch'

Ferdinand Piëch, de vroegere sterke man van het Volkswagen-concern, verdwijnt binnenkort ook uit de raad van bestuur van Porsche SE. ©BLOOMBERG NEWS

De voormalige sterke man bij Volkswagen wordt op de volgende algemene vergadering van Porsche SE de deur gewezen, vernam het Duitse boulevardblad Bild.

Ferdinand Piëch is de kleinzoon van Ferdinand Porsche, de oprichter van het legendarische sportwagenmerk en de ontwerper van de Volkswagen Kever. De Oostenrijkse ingenieur lag later aan de basis van de grote expansie van het Volkswagen-concern. Hij maakte onder meer van Audi een premiummerk dat de vergelijking met Mercedes-Benz en BMW kan doorstaan. In april 2015 legde hij het voorzitterschap van het VW-concern neer nadat een interne machtsstrijd met de toenmalige topman Martin Winterkorn in zijn nadeel was beslecht.

Hij bleef wel zetelen in de raad van bestuur van Porsche SE, de familieholding die 30,8 procent van het kapitaal van Volkswagen - en de meerderheid van de stemrechten - in handen heeft.

Daar zou binnenkort echter een einde aan komen. De Duitse boulevardkrant Bild, die doorgaans goed geïnformeerd is, vernam dat de familie Porsche hem buiten wil. Dat zou gebeuren in het kader van een grondige hervorming van de raad van bestuur van Porsche SE, het eigenlijke machtscentrum van de VW-groep - waar de sportwagenconstructeur tegenwoordig ook deel van uitmaakt.

In de twaalfkoppige raad van bestuur van Porsche SE zetelen alle belangrijke vertegenwoordigers van de families Porsche en Piëch, zes in totaal. De zes vertegenwoordigers van de werknemers hebben onlangs te kennen gegeven zich terug te trekken. Daardoor moet op de volgende algemene vergadering, die op 30 mei in Stuttgart plaatsvindt, de voltallige Aufsichtsrat herverkozen worden.

Voor rekening van de familie zouden Wolfgang Porsche en Ferdinands broer Hans Michel Piëch alvast een bestuurszitje krijgen. De familie lijkt het er echter over eens dat de rol van Ferdinand Piëch, die volgende maand 80 wordt, is uitgespeeld. Onder meer de manier waarop hij Winterkorn in het dieselschandaal met de vinger heeft gewezen, wordt hem kwalijk genomen. De knoop over de nieuwe familiale bestuurders wordt de komende weken doorgehakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud