Porsche-deal stuwt Volkswagen hoger

Foto EPA

Het aandeel Volkswagen krijgt donderdag Porsche-allures: het schiet vooruit. De Duitse sportwagenbouwer Porsche valt vanaf 1 augustus volledig onder zijn land- en sectorgenoot. Volkswagen oefent een optie uit om die 50,1 procent die het nog niet in handen had, over te nemen voor een bedrag van 4,46 miljard euro plus 1 aandeel Volkswagen.

In een persbericht liet Volkswagen woensdagavond weten dat de consolidatie 'duidelijk' een positieve impact zal hebben op het winstcijfer van de groep.

Met de transactie komt een einde aan een fusie in slow motion, die werd ingezet toen Volkswagen in december 2009 een belang nam van 49,9 procent in Porsche. Daarvoor betaalde het bedrijf toen 3,9 miljard euro. Porsche had toen geen keuze. Het bedrijf kreunde onder de schuldenlast en de insolvabiliteit dreigde. Pittig detail: de schulden waren vooral te wijten aan een mislukte poging van Porsche om het grotere Volkswagen over te nemen.

Oorspronkelijk moest de fusie van Volkswagen en Porsche eind vorig jaar afgerond worden. Maar in september 2011 liet Volkswagen weten dat het de operatie moest uitstellen wegens juridische obstakels. Volkswagen zou tot 1,5 miljard euro belastingen moeten betalen als het Porsche helemaal overnam. Daarop begon overleg met de Duitse fiscus, dat nu dus tot resultaat heeft geleid. Voor de overname van de rest van Porsche zal de constructeur uiteindelijk meer dan 100 miljoen euro belastingen betalen. Dat is nog veel geld, maar toch een pak minder.

Volgens analist Stuart Pearson van Morgan Stanley zal de volledige inlijving van Porsche de resultaten van Volkswagen volgend jaar met 6 procent doen stijgen. Volkswagen zelf rekent op jaarlijkse kostenbesparingen van 700 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud