opmerkelijk

Porsche-werknemers krijgen 'stadsauto' als bonus

©Bloomberg

De Duitse sportwagenconstructeur bracht nooit meer auto’s aan de man dan vorig jaar. Als dank ontvangen alle werknemers een bonus van 8.600 euro.

Wat is er leuker dan met een snelle wagen rijden? Een snelle wagen bouwen! Vorig jaar slaagden de zowat 14.600 werknemers van het legendarische merk erin bijna 190.000 Porsches te bouwen.

Dat zijn er 17 procent meer dan in 2013 en een nieuw productierecord voor de VW-dochter. De sterke stijging is onder meer te danken aan de lancering van de Porsche Macan. De tweede SUV in het gamma werd een instant verkoopsucces.

Het hoge productievolume vertaalde zich ook in sterke financiële cijfers. De omzet groeide met een vijfde tot net geen 17,2 miljard euro en de bedrijfswinst ging ruim een vijfde hoger tot 2,7 miljard euro.

De Porsche-directie heeft dan ook besloten dat ook het personeel daar een graantje mag van meepikken. Iedere werknemer – arbeider, bediende of ingenieur - ontvangt een bonus van 8.600 euro. Genoeg om een bescheiden stadswagentje te kopen, gesteld dat ze dat zouden willen.

De 8.600 euro valt uiteen in twee componenten: 7.900 euro wordt de werknemers toegekend vanwege de uitstekende resultaten van het bedrijf en de grote inspanningen die het personeel leverde. De resterende 700 euro wordt toegevoegd aan het pensioen, hetzij via het bedrijfspensioenschema Porsche VarioRente, hetzij via een privépensioenfonds.

Alles samen keert Porsche zo 125,5 miljoen euro uit aan zijn werknemers. Na het boekjaar 2013 mochten ze overigens ook al niet klagen: toen kreeg iedereen een bonus van 8.200 euro, waarvan 600 via de pensioenkas.

Directievoorzitter Matthias Müller benadrukte in een persbericht dat het succes dat Porsche vorig jaar neerzette, zeker geen evidentie was gezien de zware concurrentie in de sector. Tegelijk waarschuwt hij de werknemers nu niet op hun lauweren te gaan rusten. ‘Integendeel, tijdens het lopende boekjaar en in de komende jaren staan ons vele nieuwe uitdagingen te wachten die we actief zullen moeten aangaan.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud