Advertentie
Advertentie

Positie VW-voorzitter Piëch onder druk

Ferdinand Piëch: inbinden of opstappen? ©REUTERS

De mislukte poging van Ferdinand Piëch om Martin Winterkorn als CEO te wippen brengt de voorzitter van het VW-concern ernstig in verlegenheid. Hier en daar weerklinken stemmen dat hij moet opstappen.

De 78-jarige Piëch is de patriarch van het grootste Europese autoconcern. De Oostenrijker is de kleinzoon van Ferdinand Porsche en begon zijn carrière ook bij de gelijknamige sportwagenbouwer. Maar al snel verkaste hij naar Audi, dat hij uitbouwde tot een geduchte concurrent van BMW en Mercedes, om in 1993 voorzitter en CEO te worden van de Volkswagen-groep. Daar zwaait hij sindsdien de plak en als iets hem tegenzit, legt hij het zo aan boord dat hij zijn zin krijgt. Zo werkte hij Bernd Pischetsrieder, de vorige CEO van het VW-concern, op een handige manier buiten.

Dat probeerde hij opnieuw met Martin Winterkorn. Een tiental dagen geleden zette een niet mis te verstaan zinnetje de autobouwer op zijn kop. ‘Ich bin auf Distanz zu Winterkorn’, citeerde het weekblad Der Spiegel voorzitter Piëch. Hij was dus niet langer tevreden over de man die hij zelf enkele jaren voordien had binnengehaald.

Eind vorige week zorgde een vergadering van het kerncomité van de raad van bestuur echter voor een verrassende ontknoping: Winterkorn mag blijven en zijn contract, dat eind 2016 afloopt, wordt zelfs verlengd. Volgens Duitse media stond Piëch tijdens de bijeenkomst in Salzburg helemaal alleen: 1 tegen, 5 voor Winterkorn.

Piëch was met andere woorden helemaal geïsoleerd. Een verrassende nederlaag voor de VW-patriarch, die zijn positie zwaar ondergraaft. Zijn manoeuvre om Winterkorn weg te krijgen wordt hem kwalijk genomen en zijn geloofwaardigheid is ernstig aangetast. ‘De oude moet weg’, tekende het boulevardblad Bild am Sonntag dan ook op uit de mond van een van de bestuurders die in het kerncomité zetelt.

Het Handelsblatt kwam te weten dat er deze week een nieuwe bijeenkomst van het kerncomité is gepland om zich nogmaals over de strijd om het VW-leiderschap te buigen. Het zou daarbij de bedoeling zijn om de plooien glad te strijken en de verstandhouding tussen Piëch en Winterkorn zoveel mogelijk te herstellen.

Het bericht over een nieuw kerncomité kan wel eens kloppen want Winterkorn heeft zijn deelname aan het belangrijke autosalon van Shanghai afgezegd. Officieel omdat hij griep heeft, maar dat gelooft geen kat.

Volgens vakbondsman Berhold Huber, die in het kerncomité zetelt, is het vooralsnog niet de bedoeling om Piëch naar huis te sturen. De combinatie van twee sterke persoonlijkheden aan het hoofd van Duitslands grootste industriële concern wordt erg gewaardeerd, klinkt het, en het zou de bedoeling zijn met beide mannen door te gaan. Een zelfde geluid laat de deelstaat Nedersaksen horen, die met ministerpresident Stephan Weil ook in het kransje zit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud