Advertentie
Advertentie

PSA bevestigt gesprekken met Dongfeng

Een Peugeot 208 tijdens een autorally op Sardinië - Foto Photo News ©Photo News

PSA Peugeot Citroën is wel degelijk in gesprek met de Chinese autobouwer Dongfeng Motor. Ook een kapitaalverhoging wordt bestudeerd. Dat zegt de Franse groep in een persbericht.

‘PSA Peugeot Citroën bevestigt nieuwe industriële en commerciële ontwikkelingsprojecten te bestuderen met verschillende partners, waaronder Dongfeng Motor, evenals een kapitaalverhogingsproject’, klinkt het letterlijk. Maar de Franse constructeur, die zwaar aan het herstructureren is in een poging weer rendabel te worden, voegt er aan toe dat de gesprekken zich in een pril stadium bevinden en dat het niet zeker is of ze ook zullen slagen.

Volgens mediaberichten werkt PSA aan een kapitaalinjectie van 3,5 miljard euro, waarbij Dongfeng Motor en de Franse overheid ieder de helft zouden inbrengen en elk een belang van 20 procent in de autofabrikant zouden verwerven. PSA en Dongfeng zouden ook plannen hebben om op industrieel vlak nog intenser te gaan samenwerken. De Franse groep en Dongfeng zijn al partners in de joint venture DPCA, die drie fabrieken uitbaat in Wuhan.

Amper een week geleden kondigde Renault echter aan met Dongfeng in zee te gaan om in China in een gezamenlijk bedrijf auto’s te bouwen. In welke mate dit project een hinderpaal zou kunnen vormen voor een instap van Dongfeng in PSA is niet duidelijk. Zhu Fushou, algemeen directeur van Dongfeng, verklaarde onlangs wel dat zijn bedrijf zich vragen stelden bij de zin van een participatie in PSA.

PSA is momenteel in hoofdzaak in handen van de familie Peugeot, die 25 procent van het kapitaal en 38 procent van de stemrechten controleert. De autoconstructeur heeft het erg moeilijk, omdat hij voor meer dan de helft van zijn totale verkoop afhankelijk is van de krimpende Europese automarkt. Vorig jaar leed PSA een recordverlies van 5 miljard euro. In de eerste negen maanden van het jaar daalde de omzet met 3,8 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud