PSA en Fiat Chrysler bezegelen fusie

Carlos Tavares (CEO PSA) en Mike Manley (CEO FCA) bezegelen de fusie van de autobouwers met een engagementsakkoord.

De Franse autobouwer PSA en zijn Italiaans-Amerikaanse collega Fiat Chrysler hebben hun eerder aangekondigde huwelijk bezegeld met de ondertekening van een bindend akkoord. Daaruit ontstaat het op drie na grootste autoconcern ter wereld.

PSA (Peugeot, Citroën, Opel)  en Fiat-Chrysler  beogen een fusie van gelijken om samen het nummer vier in de autowereld te worden na Volkswagen, de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi en Toyota.

In een engagementsovereenkomst maken de twee spelers hun fusieplannen concreter. Ze kondigen aan dat ze via de krachtenbundeling voor 3,7 miljard euro per jaar aan kosten willen besparen. Dat moet al vanaf het eerste jaar een positief effect hebben op de kasstroom.

400.000
Werknemers
Het fusiebedrijf PSA Fiat Chrysler telt 400.000 werknemers.

Een voorbeeld van de beoogde synergieën is de daling van het aantal productieplatformen. Meer dan 60 procent van het productievolume zal op twee platformen gebouwd worden, een klein en een compact/mid-size platform.

De hoofdzetel van het moederbedrijf verhuist naar Nederland. De nieuwe entiteit krijgt beursnoteringen in Parijs, Milaan en New York.

Transitie

De autosector kampt met een teruglopende verkoop en staat voor enorme investeringen in de overgang naar elektrisch rijden en andere aandrijfvormen. ‘Deze krachtenbundeling moet ons toelaten concurrentieel te blijven in de transitie naar een meer duurzame mobiliteit’, zegt PSA-CEO Carlos Tavares.

170 miljard
Omzet
De fusiegroep haalt een omzet van 170 miljard euro.

Tavares wordt de CEO van het fusiebedrijf. De voorzitter van Fiat Chrysler, John Elkann, wordt bestuursvoorzitter. De raad van bestuur zal elf leden tellen, van wie de meerderheid onafhankelijke bestuurders.

Welke rol Mike Manley, de CEO van Fiat Chrysler, zal spelen, wordt niet vermeld.

Jobs

Het nieuwe bedrijf zal ongeveer 400.000 medewerkers tellen. Over mogelijk jobverlies wordt in de engagementsovereenkomst niet gerept. Eerder had de Italiaanse regering al garanties gevraagd voor jobbehoud.

De fusiegroep zal een geconsolideerde omzet realiseren van bijna 170 miljard euro. Ze mikt op een jaarlijkse verkoop van 8,7 miljoen voertuigen van de merken Fiat, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot en Vauxhall.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud