Punch Powertrain schrapt bijna 200 jobs

Bij Punch Powertrain lopen de zaken al maanden slecht. ©Photo News

Bij de Limburgse producent van automatische versnellingsbakken verdwijnt bijna één op de vijf jobs.

Bij Punch Powertrain in Sint-Truiden staan bijna 200 banen op de tocht. Het bedrijf, waar 1.100 mensen werken, wil 172 arbeiders en 16 bedienden van de afdeling Operations ontslaan. Dat deelde de directie vrijdag op een bijzondere ondernemingsraad mee, bevestigen de vakbonden.

Later volgen mogelijk extra ontslagen omdat twee grote afdelingen nog niet in het ontslagplan zijn opgenomen.

Het is altijd dezelfde shit. De arbeiders moeten opdraaien voor de problemen.
Raf Dal Cero
ABVV

De directie wijt de ingreep volgens vakbondsman Raf Dal Cero (ABVV) aan het kostenplaatje van de fabriek, die het lastig heeft door de slechte marktomstandigheden. 'Het is altijd dezelfde shit', zegt Dal Cero. 'De arbeiders moeten opdraaien voor de problemen.'

Volgens hem reageert het personeel verslagen. 'Het enige positieve is dat we eindelijk duidelijkheid hebben. Ons hart is gebroken, maar we blijven strijdvaardig.' Ook de gevreesde mogelijke sluiting van de fabriek lijkt voorlopig niet aan de orde. 'Volgens de directie loopt alles goed', zegt Dal Cero. 'Maar dat zeiden ze ook in april.'

China

Punch Powertrain werd in 2016 voor 1 miljard euro gekocht door het Chinese bedrijf Yinyi. Het bedrijf scoorde met automatische versnellingsbakken bij Chinese fabrikanten van goedkope wagens.

Maar vorig jaar kreeg het bedrijf klappen door de crisis op de Chinese automarkt. De volumes daalden met 43 procent. De omzet daalde vorig jaar van 791 miljoen naar 441 miljoen euro. De bedrijfswinst kelderde van 157 miljoen naar 25 miljoen euro.

Een nieuw megacontract met de autobouwer PSA, dat over twee jaar start, moet het bedrijf redden. Maar het is de vraag of eigenaar Yinyi, die zelf in financiële moeilijkheden zit, die periode kan en wil overbruggen.

Woensdag vindt bij Punch de eerste vergadering in het kader van de wet-Renault rond collectief ontslag plaats. De arbeiders legden vorige week vrijdag het werk neer na mediaberichten dat het bedrijf een onbekend aantal banen zou schrappen. Sinds maandag was iedereen opnieuw aan het werk.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud