in memoriam

Punch Powertrain verliest mirakeltopman

Cor van Otterloo, de CEO van de fabrikant van automatische versnellingsbakken, is overleden.

Dat meldt Punch Powertrain vrijdag. De Nederlander overleed op 63-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

Cor van Otterloo was sinds 2007 CEO van Punch Powertrain, dat in Sint-Truiden automatische versnellingsbakken (CVT's) produceert. De gewezen Philips-manager geldt als het brein achter de turnaround van het bedrijf. Van Otterloo toverde de bijna failliete en lege auto-onderdelenfabriek in Limburg in amper tien jaar om tot een technologieparel.

'Het begon met een lege fabriek tussen de fruitbomen. Een winkel zonder klanten', mijmerde van Otterloo enkele jaren geleden in een interview. BMW was toen de enige klant, maar had zijn contract opgezegd. De versnellingsbakken waren met productiekosten van 1.600 euro zo duur dat geen cent winst werd gemaakt.

Van Otterloo focuste op goedkopere producten voor het lage segment van de markt. Zijn eerste nieuwe klanten waren allemaal startende Chinese autoproducenten. De CEO deed de omzet en het personeelsbestand in enkele jaren vermenigvuldigen. 

China

In 2016 werd Punch Powertrain voor meer dan 1 miljard euro verkocht aan het Chinese Yinyi. De Belgische investeringsmaatschappijen Gimv en LRM cashten fors bij die verkoop. 

De Chinezen hielden gangmaker van Otterloo aan het hoofd van het bedrijf. De Nederlander, die niet te veel regeltjes wilde opgelegd krijgen, kon het goed vinden met de nieuwe Chinese eigenaar. De band groeide geleidelijk na regelmatige Chinese diners die steevast afgesloten werden met flink wat alcohol.

Maar vorig jaar kreeg Punch het moeilijk. Het bedrijf ondervindt net als veel andere toeleveranciers in de autosector de impact van de sputterende Chinese markt. 

Inspirator

Toch maakte de enthousiaste Nederlander, die heel aanwezig was op de werkvloer, zich geen zorgen. 'De verkoop van ons nieuwste model gaat als een speer.'

Punch Powertrain, dat begon als een dochter van DAF en ooit in handen was van de ondernemer Guido Dumarey, stelt in Sint-Truiden zo'n 1.300 mensen tewerk. 'Voor de medewerkers was Cor niet alleen een leider, maar ook een inspirator en vooral een enorm warm mens', klinkt het in de mededeling. Het managementteam van Punch Powertrain neemt de verantwoordelijkheden van de CEO voorlopig over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud