Advertentie
Advertentie

Rechter beslecht vechtscheiding VW-Suzuki

©Bloomberg

'Ik voel me verfrist', zegt Suzuki-topman Osamu Suzuki nu Londense rechters na vier jaar ruzie de vechtscheiding van de kleine Japanse autobouwer met de Duitse gigant Volkswagen beslechten.

'Het was alsof er jarenlang een beentje achteraan mijn keel zit. Nu dat weg is, voel ik mij als verfrist.' Het was een zichtbaar opgeluchte Suzuki-topman Osamu Suzuki die zondag in Tokio bekendmaakte dat een Londense arbitragecommissie Volkswagen opdracht gegeven heeft zijn minderheidsbelang in Suzuki te verkopen.

De Duitse autogigant was in 2009 in de kleine Japanse autobouwer gestapt. Doel was in theorie dat Suzuki toegang zou krijgen tot de VW-technologie, terwijl de Wolfsburgers via Suzuki toegang moesten krijgen tot de belangrijke Indiase markt. Suzuki is immers een relatief kleine autobouwer, maar via dochter Maruti Suzuki marktleider in India.

Het voelt alsof er een graatje uit mijn keel is.
Osamu Suzuki
Topman

Maar vrijwel meteen werd de Japans-Duitse alliantie een schoolvoorbeeld van waarom veel allianties onwerkbaar zijn. Suzuki beschuldigde VW er van technologie achter te houden, omgekeerd waren de Duitsers not amused toen de Japanners voor nieuwe dieselmotoren bij het Italiaanse Fiat gingen shoppen.

Sinds 2011 was er tussen de twee een wapenstilstand, nu beslechten Londense rechters de vechtscheiding. Essentie is dat VW zijn belang van 19,9 procent terug moet verkopen, wat de Duitsers jarenlang weigerden. Een nederlaag, al zal de gigant er wel een boekhoudkundige meerwaarde aan overhouden en hield een woordvoerder zich kranig: 'We zijn verheugd dat er nu klaarheid is', klinkt het in Wolfsburg. 'Hier zijn geen winnaars of verliezers'.

Suzuki wil nu het belang tegen marktprijs terugkopen. VW kocht het belang voor 1,7 miljard euro, bij de huidige Suzuki-koers is het belang het dubbele waard.

VW wou oorspronkelijk samen met Suzuki een mini-auto ontwikkelen voor de groeimarkten, India op kop. Het gebrek aan zo'n geslaagde goedkope stadsauto is al jaren een pijnpunt voor het Volkswagen-merk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud