Renault stuurt CEO Bolloré de laan uit

Thierry Bolloré. ©AFP

Renault zet zijn CEO Thierry Bolloré aan de deur. Dat moet de relatie met partner Nissan verbeteren.

Renault zit opnieuw zonder CEO. Na minder dan een jaar zet de Franse autobouwer Thierry Bolloré aan de deur. Renault gaat nu op zoek naar een nieuwe topman, meldt het bedrijf vrijdag.

Bolloré werd pas in januari aangesteld tot CEO. Hij verving toen zijn vroegere directe baas Carlos Ghosn. Ghosn was in de Japanse gevangenis beland omdat hij zijn inkomsten als voorzitter van Nissan jarenlang niet correct aangaf bij de fiscus. Nadien bleek dat Ghosn zich ook persoonlijk zou hebben verrijkt.

De arrestatie van Ghosn zette de Frans-Japanse alliantie tussen Renault en Nissan zwaar onder druk. Ghosn stampte de samenwerking met het kwakkelende Nissan in 1999 uit de grond en bouwde die uit tot een groot succes. Maar de Japanners verzetten zich tegen zijn plan om de alliantie om te vormen tot een echte fusie.

Machtsstrijd

Terwijl Renault met een aandeel van 43 procent de touwtjes strak in handen houdt bij Nissan, heeft de Japanse autobouwer, die 15 procent van Renault houdt, amper iets te zeggen in Parijs, hoewel Nissan intussen meer auto's verkoopt dan Renault. 

Het lijkt er sterk op dat de twee autobedrijven hun vete nu willen bijleggen. Dinsdag koos ook Nissan een nieuwe CEO. Makoto Uchida vervangt Hiroto Saikawa, die weg moest omdat hij onterechte vergoedingen zou gekregen hebben. Nu is er ook bij Renault geen plaats meer voor de gewezen rechterhand van Ghosn.

Fiat

Het opzijschuiven van Bolloré heeft ook een invloed op een mogelijke fusie tussen Renault en het Amerikaans-Italiaanse Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Die gesprekken liepen eerder dit jaar slecht af omdat Renault bij Nissan geen steun vond voor het plan. Bollore maakte vorige maand duidelijk dat die plannen definitief opgeborgen zijn. 

De 56-jarige Bolloré wordt als CEO tijdelijk vervangen door financieel directeur Clotilde Delbos (52), die beiden in 2012 bij Renault aan de slag gingen. Delbos is nu samen met Mary Barra, de CEO van General Motors, een van de weinige vrouwelijke topmanagers in de wereld van de autoconstructeurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud