'Renault wil 15.000 jobs schrappen'

De coronacrisis deed de problemen bij Renault alleen maar toenemen. ©REUTERS

De Franse automaker Renault gaat wereldwijd 15.000 banen schrappen als onderdeel van zijn kostenbesparingsplan. 4.600 van die jobs verdwijnen in thuisland Frankrijk.

Het nieuws van de forse herstructurering bij de Franse autoconstructeur werd uitgebracht door het Franse zakenblad Les Echos. Dat baseert zich op een presentatie die het bedrijf aan de werknemersvertegenwoordiging gaf. Naar verluidt kunnen gedwongen ontslagen worden vermeden.

Renault lijdt onder de coronacrisis, die de vraag naar nieuwe auto's heeft doen in elkaar stuiken. Het bedrijf boekte vorig jaar zijn eerste verlies in tien jaar. Renault wil dan ook zijn kosten met 2 miljard euro per jaar verlagen, blijkt uit de plannen. Dat komt neer op een vijfde van alle vaste kosten die de automaker heeft.

Als gevolg van de plannen wordt een aantal fabrieken gesloten. De productiecapaciteit daalt van 4 miljoen naar 3,3 miljoen voertuigen per jaar.

Eerder deze week kondigden Renault en zijn Japanse alliantiepartners Nissan en Mitsubishi een nieuwe strategie voor het samenwerkingsverband aan. Daarbij worden meer voertuigen gezamenlijk ontwikkeld en richten de drie bedrijven zich op andere regio's.

Renault stelt 180.000 mensen tewerk in 37 landen.

Renault heeft geen productievestigingen meer in België. Midden jaren negentig werd Renault Vilvoorde gesloten. In een klap verdwenen meer dan 3.000 jobs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud