Advertentie

‘Renault wil fusie met Nissan en Fiat Chrysler'

De logo's van Renault en Nissan bij een gemeenschappelijke dealer in Frankrijk. ©REUTERS

De autoproducent Renault wil in de komende 12 maanden de fusiegesprekken met Nissan nieuw leven inblazen, om in een volgende stap een overnamebod uit te brengen op Fiat Chrysler.

Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen dicht bij de twee autoconstructeurs. De aandelen Renault en Fiat Chrysler reageren positief op het bericht.

Volgens FT voerde Carlos Ghosn, de voormalige voorzitter van Renault en Nissan die verdacht wordt van gesjoemel, twee tot drie jaar geleden gesprekken over een mogelijke fusie tussen Renault en Fiat Chrysler. Ghosns voorstel werd afgeblokt door de Franse regering.

Conglomeraat

Het zou nu de bedoeling zijn om in de komende 12 maanden de draad weer op te nemen. Een fusie tussen de Franse en de Japanse autobouwer, die al jaren via een alliantie en kruisparticipaties aan elkaar gelinkt zijn, zou de eerste stap zijn om een groter autoconglomeraat uit te bouwen.

De prooi die Renault en Nissan op het oog hebben, is de Italiaans-Amerikaanse groep Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Die laatste is zelf hard op zoek naar versterking en zoekt naar partners of zelfs een fusie. Voorzitter John Elkann had daarover al ontmoetingen met verschillende concurrenten, onder meer PSA, zegt FT.

Nieuwe bedrijfsraad

De installatie van een nieuwe bedrijfsraad voor de alliantie Renault-Nissan, die geleid wordt door de Renault-voorzitter Jean-Dominique Senard, heeft het wederzijds vertrouwen een boost gegeven en zou de weg hebben vrijgemaakt voor fusiegesprekken.

Uit de combinatie van Renault, Nissan en Fiat Chrysler zou een autoreus ontstaan die beter gewapend is tegen wereldwijd aanwezige concurrenten als Volkswagen of Toyota.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud