's Werelds grootste fabrikant van autobatterijen verkocht

Het hoofdkwartier van Johnson Controls ligt officieel in Ierland, maar de groep is Amerikaans. ©REUTERS

Het Amerikaanse Johnson Controls vangt 13,2 miljard dollar voor zijn divisie autobatterijen. De koper is het investeringsfonds Brookfield Business Partners.

Bij de sluiting van of een staking in een autofabriek in ons land viel de voorbije jaren geregeld de naam Johnson Controls, een grote toeleverancier van de autosector. Maar binnenkort is het avontuur van het Amerikaanse concern, met hoofdzetel in Ierland, in de autosector helemaal voorbij. 

Nadat eerder al de productie van autozetels was afgesplitst in Adient, meldde Johnson dinsdag de verkoop van de divisie autobatterijen aan het eveneens Amerikaanse Brookfield Business Partners, dat daarvoor samenwerkt met een aantal partners, waaronder de Caisse de Dépôt et Placement du Québec. Johnson stoot de afdeling af om zich helemaal te kunnen toeleggen op zijn kernactiviteit, gebouwentechnologie. Daarmee begon in 1883 de historiek van het concern, toen de Amerikaanse professor Warren Johnson een elektrische kamerthermostaat patenteerde.

Golfkarretjes

De afdeling die Johnson van de hand doet, is geen kleine speler. Het is naar eigen zeggen de grootste fabrikant van autobatterijen ter wereld. De zowat 15.000 arbeiders zijn goed voor een omzet van 8 miljard dollar. Het bedrijf bouwt ongeveer 154 miljoen batterijen per jaar, goed voor een derde van de wereldproductie. De batterijen worden gebruikt in zo goed als elk voertuig, tot in grasmachines en golfkarretjes toe.

Johnson Controls zal de opbrengst van de transactie - na de aftrek van belastingen en onkosten 11,4 miljard dollar - gebruiken om zijn schulden af te bouwen. De rest vloeit naar de aandeelhouders.

De betrokken afdeling heeft geen vestiging in België. Dat is wel het geval voor Adient, dat een fabriek heeft in Assenede die levert aan Volvo Gent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n