Advertentie
Advertentie

Saab keert niet meer terug als automerk

Het Saab-logo op een in 2009 gebouwde wagen ©REUTERS

Wie hoopte ooit nog eens een nagelnieuwe Saab te kopen, kan die droom beter opbergen. De Zweedse defensiegroep wil niet dat het Saab-merk nog op personenwagens staat.

Na een pijnlijke doodstrijd ging het legendarische Zweedse automerk eind 2011 failliet. Het Nederlandse Spyker, dat in 2010 Saab overkocht van General Motors, bleek onvoldoende kapitaalkrachtig om de kleine, eigenzinnige autobouwer overeind te houden.

In juni 2012 werden de activa van Saab overgenomen door NEVS (National Electric Vehicle Sweden), een Chinees consortium dat in Zweden – en later ook in China – elektrische wagens wou bouwen. Aangezien dat project veel voorbereiding vergde, besloot NEVS op bescheiden schaal het populairste bestaande Saab-model – de Saab 9-3 met benzinemotor – verder te bouwen, uitsluitend voor verkoop in Zweden.

De eerste door NEVS geproduceerde Saab 9-3 Aero rolde in december 2012 van de band. ©EPA

In het voorjaar 2013 werd een maand of vijf geproduceerd, maar NEVS kwam zelf in financiële problemen en moest in augustus 2014 bescherming zoeken tegen zijn schuldeisers. Onmiddellijk daarop besliste Saab AB, de Zweedse fabrikant van defensie-uitrusting, dat NEVS de merknaam Saab niet langer mocht gebruiken.

Intussen lijken de problemen van NEVS achter de rug. Het consortium trok twee nieuwe Chinese partners aan – een IT-onderneming en een ontwikkelingsmaatschappij van de stad Tianjin - en begon in juni met de bouw van een fabriek in Tianjin. Het is de bedoeling er elektrische auto’s te bouwen voor de Chinese markt en onder een nieuwe merknaam. Van een heropstart van de productie in Trollhättan lijkt geen sprake meer.

Saab AB zei dinsdag in de krant Svenska Dagbladet dat de gesprekken met NEVS over het gebruik van de naam Saab op niets zijn uitgedraaid en dat de merknaam Saab niet (meer) voor auto’s mag worden gebruikt.

NEVS kijkt nu resoluut een andere kant op, getuige het akkoord dat maandag werd gesloten met Dongfeng Motor Group. De twee gaan samen ‘groene auto’s’ ontwikkelen. Dongfeng zal zijn wagens ook via NEVS’ dealernetwerk mogen verkopen in Europa en de Verenigde Staten. NEVS zal dan weer kunnen terugvallen op de toeleveraars van Dongfeng bij de productie van zijn elektrische auto’s. Tussen haakjes, Dongfeng is een van de referentieaandeelhouders van PSA Peugeot Citroën.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud