Scania gaat minder vrachtwagens bouwen

De fabriek in Brazilië - foto: Paulo Whitaker

De Zweedse vrachtwagenproducent Scania vermindert zijn productie als reactie op de zwakke vraag. De winst ging vorig jaar stevig achteruit, maar de rendabiliteit blijft behoorlijk.

Vrachtwagenconstructeur Scania trekt zijn conclusies uit de zwakke vraag in Europa en het Midden-Oosten en schroeft zijn productie terug. De dochter van Volkswagen zegt dat in het eerste kwartaal van dit jaar 15 procent minder voertuigen zullen geassembleerd worden dan op het einde van 2012. Daardoor verliezen 700 tijdelijke werknemers hun baan. Ook naar verdere kostenbesparingen wordt gekeken.

Scania incasseerde in het vierde kwartaal van 2012 een stevige winstdaling. Het operationeel resultaat ging 21 procent lager tot 2,2 miljard Zweedse kronen of 255 miljoen euro. Dat is ook minder dan waarop analisten hadden gerekend. De omzet zakte 2 procent tot 22,3 miljard kronen. De groep kreeg in die periode wel 24 procent meer orders binnen, voor 19,6 miljard, dankzij een sterk gestegen vraag in Brazilië.

Over het volledige boekjaar ging de omzet 9 procent lager tot 79,6 miljard, de operationele winst zakte met 33 procent tot 8,3 miljard kronen. Daarmee behoudt de groep nog altijd een operationele winstmarge van 10,4 procent en een opbrengst van 22,8  procent op zijn werkmiddelen. Scania leverde vorig jaar 67.401 voertuigen af, een daling met 16 procent. Het orderboek kromp met 6 procent tot 71.945 stuks.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud