'Sjoemelsoftware' is woord van het jaar

©EPA

'Sjoemelsoftware' is gekozen tot woord van het jaar 2015. Het haalde het van 'vluchtelingencrisis' en' beefgebied.'

De keuze is zaterdagmiddag bekendgemaakt tijdens het congres van het Genootschap Onze Taal in Breda.

'Sjoemelsoftware' (software die gebruikt wordt om testresultaten te beïnvloeden) kreeg zo'n 54 procent van de ongeveer duizend stemmen. Het geraakte ingeburgerd naar aanleiding van de flagrante misleiding door autoreus VW bij het testen van auto's.

De stemmen zijn uitgebracht door bezoekers van het congres in Breda en door luisteraars van het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. Tweede werd 'vluchtelingencrisis', derde 'beefgebied', voor het door aardschokken geteisterde gebied in Groningen. Dat woord is in Vlaanderen niet zo gekend.

Tot de andere genomineerde behoorden 'economisme' (de tendens om maatschappelijke problemen tot economische kwesties te herleiden), 'Fyra-debacle', 'veruberisering' (het aanbieden van diensten door niet-beroepsbeoefenaars) en 'worstangst' (de angst voor de kankerverwekkende eigenschappen van bewerkt vlees).

Bij de verkiezing van het woord van het jaar gaat het Genootschap Onze Taal op zoek naar een uitdrukking die 'het meest kenmerkend is voor het voorbije jaar'.  De nominaties hoefden niet per se woorden te zijn die pas in 2015 zijn ontstaan.staat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud