Advertentie

Snellaadbedrijf Fastned trekt naar de beurs

©REUTERS

Het Nederlandse bedrijf dat snellaadstations voor elektrische wagens ontwikkelt wil via een beursgang geld ophalen voor een verdere expansie in Europa, onder meer in België.

De notering op Euronext Amsterdam moet in de eerste helft van dit jaar tot stand komen. Specifieke informatie over de beursgang kon topman Michiel Langezaal niet geven. Zo is nog niet duidelijk hoeveel aandelen Fastned wil aanbieden, hoeveel kapitaal het bedrijf wil ophalen en wat voor waardering Langezaal op het oog heeft.

Met de beursgang naar Euronext wil Fastned toegang krijgen tot meer en grotere investeerders. Fastned heeft nu nog een notering op de alternatieve beurs Nxchange. Die heeft het bedrijf opgezegd, maar mogelijk komt er een periode met noteringen aan beide beurzen.

Langezaal: 'Fastned is een snel groeiend snellaadbedrijf in Europa. Met meer dan vijf jaar ervaring in het bouwen en exploiteren van een netwerk van snellaadstations, zijn we goed gepositioneerd om te profiteren van de versnelde overgang naar  elektrische voertuigen.'

Internationale expansie

De uitbater van snellaadinfrastructuur is nu actief in Nederland en Duitsland met 91 laadstations, waarvan 80 in Nederland. De eerste laadpalen van Fastned in het Verenigd Koninkrijk worden binnenkort in gebruik genomen. Het bedrijf wil verder uitbreiden in Zwitserland, waar het onlangs een aanbesteding won.

Verder mikt het op groei in Frankrijk en België. In ons land heeft het bedrijf al een contract voor enkele locaties en werkt het aan andere dossiers, leert het jaarverslag. Ook de bestaande stations wil Fastned uitbreiden en voorzien van snellere laders. Op termijn streeft Fastned naar een netwerk van 1.000 snellaadstations in Europa.

Fastned telt 50 medewerkers, die aan de slag zijn in Amsterdam en in kantoren in Keulen, Londen en Gent. Vorig jaar werd een Belgische dochteronderneming opgericht.

Verlieslatend

Er is wel nog werk aan de winkel om Fastned rendabel te maken. Het bedrijf boekte in 2018 een omzet van 1,6 miljoen euro met een nettoverlies van 6,3 miljoen euro. 

In Nederland, de kernmarkt van Fastned, bedroeg de penetratie van volledig elektrische wagens eind vorig jaar 0,54 procent van het wagenpark. Het bedrijf streeft naar een break-evenniveau op het niveau van de bedrijfskasstroom (ebitda) bij een stijging van dat aandeel tot 1 à 1,5 procent van de Nederlandse markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud