Advertentie

Sociaal overleg bij D'Ieteren Car Centers mislukt

©Photo News

De directie van D'Ieteren houdt vrijdag een nieuwe personeelsvergadering over een aangepast voorstel voor de versobering van de arbeidsvoorwaarden. De bonden spreken over 'louter cosmetische aanpassingen'.

De sociale onrust bij de garages van D'Ieteren Car Centers houdt daarmee ook volgende week nog aan, maar aan de stakingen van de afgelopen al twee weken gestaakt zijn voorlopig van de baan.

Het gaat om de D'Ieteren Centers in Zaventem, Drogenbos, Anderlecht en Elsene, die verkoop- en naverkoopdiensten bieden voor de merken Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Bentley, Lamborghini, My Way en Wondercar. Die activiteit, die volgens de directie van strategisch belang is voor D'Ieteren omdat het zo rechtstreeks in contact blijft met zijn eindklanten, is al jaren verlieslatend.

Daarom had de directie een aanpassing van de arbeidsvoorwaarden voorgesteld. Werknemers zouden langer moeten werken voor minder geld. De sociale verworvenheden van de afgelopen veertig jaar van tafel geveegd, zeiden de vakbonden, die het plan als onaanvaardbaar bestempelden. Ook een aangepaste versie, die volgens D'Ieteren nog altijd betere voorwaarden biedt dan in de rest van de garagesector, werd door de vakbonden afgeschoten.

Referendum

Op een nieuw overleg tussen vakbonden en directie donderdagochtend deed de directie een nieuw voorstel. Maar volgens Jean-Paul Sellekaerts (ABVV-MWB) omvatte dat nieuwe plan 'louter cosmetische aanpassingen aan het oorspronkelijke voorstel'. Daarop gingen de partijen zonder akkoord uit elkaar.

Vrijdag houdt D'Ieteren personeelsvergaderingen in enkele garages. Daar worden de mensen bijgepraat over het laatste voorstel. Woensdag volgt een referendum waarop de werknemers zich over die plannen mogen uitspreken en de bonden al dan niet een nieuw mandaat geven om verder te onderhandelen.

'Door op deze manier te werken, zorgen we ervoor dat het personeel een weloverwogen beslissing neemt. Wij werken aan een echt toekomstcontract voor onze concessies. Wij willen met gelijke wapens kunnen strijden als de concurrentie', zegt Didier Fenix, de CEO van D'Ieteren Car Centers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud