Advertentie

Spotgoedkope yen dopeert winst Toyota

©REUTERS

Toyota, de grootste autobouwer ter wereld, heeft een recordjaar achter de rug. Het lopend boekjaar wordt echter een stuk minder.

Het voorbije boekjaar, dat eind maart werd afgesloten, was zonder meer een grand-cru voor Toyota. De bedrijfswinst ging met liefst 74 procent de hoogte in naar 2.300 miljard yen, omgerekend meer dan 16 miljard euro. De nettowinst klom 90 procent naar 1.823 miljard yen (13 miljard euro).

Recordcijfers die in belangrijke mate te danken waren aan de spotgoedkope yen. Het agressieve monetaire beleid van premier Abe had voor gevolg dat de Japanse munt de voorbij maanden een zware tuimeling kende. Dat gaf de export natuurlijk een stevige duw in de rug. 

Een herhaling van de recordresultaten zit er evenwel niet in, waarschuwt Toyota. De yen is stilaan aan het stabiliseren en ook de Japanse consument gaat waarschijnlijk iets meer de vinger op de knip houden.

De Japanse overheid heeft op 1 april immers de btw verhoogd. Toyota gaat ervan uit dat de hogere verkoopcijfers van de voorbije maanden deels te danken waren aan klanten die nog een auto wilden kopen voor die nieuwe btw-regeling van kracht was. 

De autobouwer mikt daarom op een winst van 1.800 miljard yen voor het nieuwe boekjaar. Dat is iets meer dan 2 procent minder dan de nettowinst die Toyota dit jaar kon boeken en ook minder dan heel wat analisten hadden verwacht. De lagere prognoses lijken vooral te wijten aan Japanse factoren, want Toyota's vooruitzichten voor de VS en Europa zijn mild.  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud