Advertentie

Staking bij Volvo Trucks in Oostakker

Een werknemer in de fabriek van Voolvo Trucks in Oostakker. ©BELGA

De werkdruk is een van de aanleidingen voor de actie van het personeel en de vakbonden.

Bij Volvo Trucks in Oostakker, waar dagelijks 186 zware vrachtwagens gebouwd worden, ligt de band stil. Dat is het gevolg van een stakingsaanzegging (ACV-CSC, ABVV Metaal, ACLVB) die dinsdagochtend afliep.

'Aan de hoofdingang staan stakingsposten van voor het begin van de eerste shift', zegt Kurt Jordens (ACV-CSC). Bij Volvo Trucks is er geen productie, bij het vroegere Volvo Parts, dat ondersteuning in heel Europa biedt, wordt wel gewerkt.

Het sociaal conflict draait rond de werkdruk, het verouderde materiaal, de verlofregeling en een aantal bijkomende punten. Een eerste toegeving van de directie werd donderdag door ruim 84 procent van de werknemers verworpen. Daarop schakelde de directie het verzoeningsbureau in, maar een eerste onderhandelingsdag van ruim 15 uur leverde nog geen ontwerp op.

De vakbonden en de directie werden dinsdagochtend opnieuw op het Verzoeningsbureau verwacht. Als er een ontwerpakkoord uit de bus valt, wordt dat eerst aan de werknemers voorgelegd, vooraleer de staking beëindigd wordt, verklaarden de vakbonden eerder.

Bij de truckafdeling van Volvo Group Belgium, de grootste fabriek van de vrachtwagenbouwer ter wereld, werken ruim 3.000 mensen. In een logistieke afdeling werken nog eens 1.000 mensen. Volvo Group Belgium staat los van de autobouwer Volvo Cars, die ook een fabriek in het Gentse heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud