opmerkelijk

Staking dreigt bij Fiat na transfer Ronaldo naar Juve

De Portugese superster Cristiano Ronaldo speelt de volgende vier seizoenen bij Juventus, tot ongenoegen van Fiat-werknemers. Die dreigen met een staking tegen de transfer. ©Photo News

Een belangrijke vakbond in Italië heeft een staking bij Fiat aangekondigd na de aankoop van Cristiano Ronaldo door Juventus. Club en fabriek hebben dezelfde eigenaar, de familie Agnelli.

De transfer van de Portugese superster Cristiano Ronaldo van Real Madrid naar de Italiaanse kampioen Juventus beroert de gemoederen aanzienlijk. Niet alleen onder voetbalfans is de komst van CR7 naar De Oude Dame een belangrijk gespreksthema, ook op de fabrieksvloer.

'Het is onaanvaardbaar dat het bedrijf miljoenen euro's uitgeeft aan de aankoop van een voetbalspeler terwijl onze werknemers belangrijke economische opofferingen moeten blijven doen', stelde vakbond USB Lavoro Privato woensdag, verwijzend naar de transfersom van zowat 112 miljoen euro die de familie Agnelli, de eigenaar van Fiat en Juventus, neertelt om Ronaldo voor vier seizoenen naar Turijn te halen.

Fiat-fabriek in Melfi

De vakbond roept de werknemers van de Fiat-fabriek in Melfi, in het zuiden van het land, dan ook op het werk neer te leggen vanaf 15 juli om 22 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends op 17 juli.

112 miljoen euro
Transfer
Juventus telt zowat 112 miljoen euro neer voor de transfer van Cristiano Ronaldo van Real Madrid naar de Italiaanse kampioen.

'Het is niet normaal dat één persoon in deze onderneming miljoenen verdient, terwijl de doorsnee werknemer halverwege de maand al door zijn geld heen is', voegde de vakbond eraan toe. Hij eist van de familie Agnelli dat het de miljoenen in het bedrijf investeert.

'Het bedrijf zou moeten investeren in automodellen om de toekomst van duizenden mensen te verzekeren in plaats van één iemand te verrijken', klonk het nog.

Mediabelangstelling

De familie Agnelli is al meer dan 90 jaar eigenaar van Juventus. Ze controleert ook Fiat Chrysler en Porsche via haar holding Exor NV, die op haar beurt een belang van 64 procent in Juve heeft. Op de zwart-witte uitrusting van de voetbalclub prijkt het logo van Jeep, een van de merken uit de Agnelli-stal.

Analisten stellen dat Fiat Chrysler door de komst van Ronaldo een enorme boost kan krijgen. 'Als de Portugees erin slaagt Juventus naar de finale van de Champions League te loodsen, is de mediabelangstelling die dat genereert, 53 miljard dollar waard', schat Eric Smallwood, de topman van Apex Marketing Group.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content