Staking toeleverancier Volvo Cars voorbij

©BELGA

De staking bij Johnson Controls, de toeleverancier van autozetels bij Volvo Cars Gent, is voorbij. Daarmee kan de productie bij de Gentse autofabriek wellicht deze avond weer worden opgestart.

De staking bij Johnson Controls in Assenede is voorbij. Het personeel van deze toeleverancier van Volvo Cars Gent had woensdagnacht het werk neergelegd als protest tegen de hoge werkdruk. Daardoor moest Volvo Cars Gent de band enkele shifts stil leggen.

De staking kwam op een ongelegen moment, net na het symbolisch belangrijke bezoek van de Chinese president Xi Jinping, de eigenaar van Volvo Li Shufu en de Zweedse directie van het bedrijf. 'Deze staking brengt ons in een lastig parket', zegt gedelegeerd bestuurder Eric Van Landeghem. 'Er worden veel inspanningen gedaan om de concurrentiehandicaps van de Belgische industrie te verkleinen, maar zonder een harmonieus sociaal klimaat heeft onze industrie op lange termijn geen toekomst'.

Deze ochtend werden er bij Volvo Cars in Gent wel wagens geproduceerd, maar zonder autozetels. 'Die worden achteraf ingebouwd. Het is belangrijk om te blijven produceren omdat we momenteel elke wagen nodig hebben om wachtende klanten te bedienen', zegt woordvoerder Mark De Mey.

Het produceren van wagens zonder zetels was een tijdelijke oplossing. De zetels achteraf installeren vereist wel stockageplaats voor de wagens en veel arbeid buiten het productieproces om. Daarom werd de middagploeg niet ingezet. Daardoor zijn opnieuw 1.200 mensen bij Volvo Cars technisch werkloos.

De avondploeg zou wel weer aan de slag kunnen gaan. 

 Per shift worden bij Volvo Cars Gent ongeveer 400 wagens gebouwd.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect