Advertentie

SUV's goed voor meer dan kwart van autoverkoop

©AFP

De populariteit van de SUV steeg vorig jaar opnieuw met 5 procent.

Wie op het Autosalon in Brussel rondloopt, kan er niet naastkijken. Op elke stand staan niet de elektrische auto's maar de grote 'Sports Utility Vehicles' (SUV) prominent vooraan.

27,2%
27,2% van de 540.000 auto's die vorig jaar in België werden ingeschreven, waren een allroad-auto, SUV of cross-over.

De SUV is dan ook aan het uitgroeien tot hét topmodel van de autosector. Van de 540.000 auto's die vorig jaar in België werden ingeschreven, was maar liefst 27,2 procent een jeep, SUV of 'cross-over' (een verhoogd klassiek model), blijkt uit cijfers van de sectorfederatie Febiac. Dat is een groei van bijna vijf procent tegenover 2015. De categorie SUV staat zo op het punt de klassieke sedan, wiens aandeel onder de 30 procent zakte, voorbij te steken als belangrijkste autosegment.

Ergonomie

Alle merken hebben de voorbije jaren een reeks kleine, middelgrote en grote SUV's gelanceerd. Zo pakte Peugeot in België eind vorig jaar uit met de crossover 3008. Het model werd sinds oktober al 3.000 keer verkocht.

'Iedereen kent de voordelen van een jeep: je zit hoog, hebt veel plaats en een gevoel van veiligheid', zegt Wim Doms, woordvoerder van Peugeot. 'Maar jeeps zijn zwaar, hebben een 4x4-aandrijving en verbruiken meer. De SUV heeft die nadelen weggegomd. Daardoor is de stoerdere off-road-jeep geëvolueerd naar een auto met een hoger comfort en een normaal verbruik. Dat slaat erg aan bij de consument.'

Ook voor Volkswagen wordt de SUV alsmaar belangrijker. 'Vroeger was ons bestseller-trio: Golf, Passat, Polo', zegt woordvoerder Jean-Marc Ponteville. 'Maar onze compacte SUV, de VW Tiguan, is dat rijtje stilaan aan het vervoegen. 'Dat is te danken aan de ergonomie: mensen kunnen erg makkelijk in- en uit zo'n auto stappen. Een 4x4-aandrijving hebben ze niet nodig, en een SUV wordt alsmaar vaker met een gewone benzinemotor verkocht.'

3 SUV's in top-10

Het succes van de SUV blijkt ook uit de top van best verkochte modellen in België. Na de onvermijdelijke VW Golf en Renault Clio volgden de Hyundai Tucson en de Renault Captur, twee crossovers die in 2016 elk 10.000 keer over de toonbank gingen. Samen met de VW Tiguan (9) stonden zo drie SUV's in de top-10 van populairste modellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud