Suzuki wil banden met Volkswagen doorknippen

Foto EPA

Suzuki gaat zijn alliantie met Volkswagen verbreken. Suzuki is boos omdat Volkswagen in zijn jaarverslag de Japanse constructeur een 'associate' noemde, en VW is kwaad omdat Suzuki dieselmotoren van concurrent Fiat wil blijven gebruiken.

Volkswagen investeerde op 15 januari van vorig jaar 1,7 miljard euro in Suzuki en verwierf zo een belang van 19,89 procent. Omgekeerd kreeg Suzuki 1,49 procent van Volkswagen in handen. De twee sloten een strategisch partnerschap op lange termijn. Het was de bedoeling samen projecten te ontwikkelen, maar niets kwam van de grond.

De liefde bekoelde bij Suzuki door een ongelukkige woordkeuze van Volkswagen in zijn jaarverslag. Daarin werd Suzuki omschreven als een 'associate', een partner of verbonden bedrijf dus. Volkswagen zei ook dat het financiële en operationele beslissingen bij Suzuki aanzienlijk kan beïnvloeden. Dat schoot Suzuki in het verkeerde keelgat.

De Japanse constructeur wil duidelijk zijn eigen weg gaan. Dat bleek deze zomer nog toen hij aankondigde dieselmotoren van Fiat aan te kopen om ze in te bouwen in de Suzuki's die in Hongarije van de band rollen. Tussen haakjes: Suzuki werkt al sinds 2005 samen met Fiat voor dieselmotoren. Maar volgens de Duitsers pleegt Suzuki een inbreuk op hun wederzijdse overeenkomst. Volkswagen wilde de zaak met Suzuki bespreken, maar zei de Japanse autobouwer nog steeds als een aantrekkelijke investering te beschouwen.

Maar nu neemt Suzuki zelf het heft in handen. Maandag werd onverwacht de raad van bestuur bijeengeroepen en daarop viel de beslissing het partnerschap en de kapitaalalliantie met Volkswagen te verbreken, omdat ze negatief zijn geworden voor de onafhankelijkheid van bestuur. Suzuki had op technologietransfer gerekend, maar dat gebeurde niet of het aangebodene was niet interessant. De groep zal Volkswagen verzoeken zijn aandelen in Suzuki van de hand te doen. Suzuki zal dan hetzelfde doen met zijn aandelen van Volkswagen.

Volgens analisten zat de samenwerking tussen Volkswagen en Suzuki van bij het begin niet echt goed. De twee partners zouden elkaar onvoldoende hebben begrepen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud