Advertentie

Tankkaart ontpopt zich tot brede mobiliteitskaart

De tankkaart van het werk vormt zich in hoog tempo om tot een brede mobiliteitskaart waar de werknemer ook de trein, de parking en zakenreizen mee kan betalen.

Brandstofreus Q8 lanceerde dinsdag  zo'n nieuwe kaart samen met Visa en mobiliteitsbeheerder Xximo, onderdeel van Sodexo. Met de kaart kan de gebruiker niet alleen aan het tankstation betalen, maar ook de bus, de taxi of een rit met een deelauto. De werkgever kan de kaart ook openstellen voor het beheer van reiskosten. Het concept bestaat al langer en wordt al in meerdere bedrijven gebruikt, maar nu is er een maatschappelijk draagvlak voor een grote doorbraak, zeggen de drie partnerbedrijven.

Cafetariaplannen

Q8 levert vandaag nog klassieke tankkaarten bij bedrijven als AG Insurance. Net als andere grote bedrijven sleutelt die verzekeraar aan het loonpakket voor zijn personeel. Werknemers zullen binnenkort een deel van hun loon flexibel kunnen invullen en bijvoorbeeld vrijer kunnen kiezen tussen een bedrijfswagen, een treinabonnement of cash. De veralgemening van flexibele loonpakketten - ook wel cafetariaplannen genoemd - zal de vraag naar mobiliteitskaarten fors doen stijgen, verwachten ze bij Q8, dat de mobiliteitskaart zeker ook bij de hr-dienst van AG Insurance zal aanprijzen.

Deeleconomie

'Het is nog niet helemaal duidelijk welke richting het uitgaat met de cafetariaplannen en de wetgevende initiatieven rond het mobiliteitsbudget en 'cash for cars', een bedrijfswagen inruilen voor loon', zegt Bart Moens, salesmanager fleet bij Q8. 'Maar twee trends tekenen zich af. We gaan naar een aaneensluiting van vervoersmogelijkheden in plaats van alleen de wagen. De verschillende transportmodi zullen meer en meer aan elkaar gekoppeld worden. En met de opkomst van de deeleconomie komt er een verschuiving van eigendom naar gebruik, bijvoorbeeld als het gaat om auto's.'

Q8 is de nummer twee op de Belgische tankstationmarkt, voor Texaco en na Total. Ook Total breidde onlangs zijn tankkaart uit door een alliantie aan te gaan met parkinguitbater Q-Park. Sinds april kunnen Totals tankkaartklanten toegang krijgen tot dertig parkeergarages in België. Het grote voordeel voor zowel werknemer als werkgever is dat brandstof- en parkingkosten daardoor op een eengemaakte factuur terechtkomen.

Administratieve vereenvoudiging wordt ook een van de grote verkoopsargumenten voor de kaart van Xximo, Q8 en Visa. 'Gedaan met parkeerbonnetjes en hotelfacturen indienen bij de boekhouddienst', klinkt het. De invoering van een mobiliteitskaart betekent wel dat afzonderlijke diensten binnen een bedrijf de violen op elkaar moeten afstemmen.

In sommige bedrijven is de fleet manager al omgedoopt tot mobiliteitsmanager
Patrick Bunnik
CEO Xximo

'Bij onze dienst zijn doorgaans drie afdelingen van een bedrijf betrokken: hr, de financiële dienst en de fleet manager, die in sommige bedrijven al is omgedoopt tot mobiliteitsmanager', zegt Patrick Bunnik, de CEO van Xximo. Dat voor oorsprong Nederlandse digitale platform werd pas in 2011 opgericht, maar werkte zich snel op als mobiliteitsbeheerder van bedrijven, vooral via partnerships met de grote leasingbedrijven Alphabet, Leaseplan en Athlon. 

Het bedrijf, dat ook in Duitsland actief is, zegt met zijn mobiliteitskaarten een marktaandeel van 13 procent te hebben verworven op de versnipperde Belgische markt van mobiliteitsbeheer voor zakelijke klanten.

Maaltijdcheques

Xximo kwam vorig jaar in handen van het Franse Sodexo, onder meer bekend van de elektronische maaltijdcheques. Zouden het mobiliteitsbudget en de maaltijdcheques op één all-in-one kaart kunnen? 'Dat zijn we aan het bestuderen', antwoordt Bunnik. 'Technisch zijn er weinig obstakels, maar op juridisch vlak hebben maaltijdcheques een heel eigen statuut.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud