Tesla belooft auto van 25.000 dollar in 2023

©AFP

De met veel bombarie aangekondigde Battery Day van Tesla was dinsdagavond een teleurstelling voor beleggers. Het aandeel zakte in de nabeurshandel met 7 procent.

Dinsdagavond lichtte Elon Musk, de oprichter en topman van Tesla, op Battery Day de nieuwste ontwikkelingen in batterijtechnologie toe.

Hij maakte duidelijk dat Tesla de ambitie heeft in 2023 een auto op de markt te brengen voor 25.000 dollar. Hij rekent daarvoor onder meer op batterijen die krachtiger en goedkoper zijn. De zakenman stelde een nieuwe accu voor, de 4680, en voorspelde een halvering van de prijs van de batterij.

De Tesla van 25.000 dollar laat wel nog drie jaar op zich wachten, zei Musk. 'Het zal drie jaar duren vooraleer onze innovaties vruchten afwerpen', klonk het. 'De innovatie werkt al, maar nog niet met een hoog rendement. Er is een duidelijke weg naar succes, maar tussen hier en daar wacht tonnen werk.'

Aandeel onderuit

De boodschap dat beleggers geduld moeten hebben, kwam niet goed aan op de beurs. Het aandeel was dinsdag tijdens de beursdag al met 5 procent gezakt, na enkele tweets van Musk waarin hij de overdreven verwachtingen al wat temperde. In de nabeurshandel kreeg het aandeel nog een tik van 7 procent.

Terwijl de rest van de autosector in de problemen zit, gaan wij omhoog.
Elon Musk
Oprichter Tesla

In Azië kregen grote batterijleveranciers zoals Panasonic, LG Chem en CATL klappen op de beurs na de agressieve plannen van Tesla. Musk maakte bovendien duidelijk een groter deel van de productie in eigen huis te willen afhandelen. De productie van de nieuwe accu's is op kleine schaal al begonnen in een fabriek in Nevada. Tegen eind volgend jaar moet er een nieuwe fabriek komen in de buurt van de Tesla-fabriek in Fremont (Californië).

Op het event zei Musk nog dat Tesla dit jaar een jaarwinst zal boeken. Hij herhaalde ook de doelstelling om dit jaar 30 tot 40 procent meer auto's - in totaal dus zo'n half miljoen - af te leveren dan vorig jaar. 'Terwijl de rest van de autosector in de problemen zit, gaan wij omhoog', zei Musk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud