Advertentie
Advertentie

'Tesla bijna verkocht aan Google'

©AFP

Tesla, de fabrikant van elektrische luxewagens, werd ei zo na ingelijfd door internetgigant Google. Volgens een nieuwe biografie over Tesla-oprichter en CEO Elon Musk sloot hij in 2013 een akkoord met Google-bestuurder Larry Page. Tot een verkoop kwam het echter niet.

Het persagentschap Bloomberg pakt vandaag uit met een voorpublicatie uit het boek 'Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future'. Daarin staat te lezen dat Musk de deal hoogstpersoonlijk besprak met de huidige CEO van Google, Larry Page.

Musk werd gedwongen door de malaise rond het alom bekritiseerde Model S, de eerste zelf ontwikkelde auto van Tesla . De in 2013 uitgeleverde auto flopte aanvankelijk door talloze bugs en slechte mond-tot-mondreclame. Veel kopers kregen twijfels en annuleerden hun pre-orders. Tesla moest zelf voor de financiering van het model instaan, en raakte stilaan in slechte papieren.

Moeilijke onderhandelingen

Door de hachelijke situatie zag Musk zichzelf genoodzaakt het roer om te draaien. Hij zocht contact met Google-directeur Larry Page. Musk besloot het spel hard te spelen. De topman eiste voor een rechtstreekse verkoop van Tesla 5,6 miljard dollar, plus de belofte dat Google 5 miljard dollar extra zou investeren in de uitbreiding van de Tesla-fabriek in Californië. Bovendien stelde Musk de voorwaarde dat hij nog minstens acht jaar aan de leiding van het bedrijf mocht blijven. Dit om ervoor te zorgen dat Google het bedrijf niet zou opsplitsen totdat het een derdegeneratie- elektrische auto zou produceren. Google stemde hier mee in.

Beide partijen bleven echter discussiëren over de details, toen Tesla opeens een verkoopsboom kende. Door de goede resultaten schoot het aandeel van Tesla de lucht in en had Musk Google niet meer nodig. Tegen het einde van 2013 maakte Tesla zelfs 11 miljoen dollar winst.

Vandaag is de beurswaarde van Tesla een slordige 26 miljard dollar. Google heeft zich ondertussen ook op de automarkt gestort. Het stelde vorig jaar een prototype van een zelfrijdende auto voor.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud