Tesla boekt recordwinst

©AFP

Tesla boekt recordresultaten ondanks meerdere 'uitdagingen'. Tesla boekte een winst van 101 miljoen dollar door de verkoop van bitcoins.

De elektrische autobouwer Tesla kwam maandag nabeurs met cijfers. De winst per aandeel komt uit op 0,93 dollar, een recordwinst en hoger dan de analistenverwachting van 0,79 dollar. De omzet landde op 10,39 miljard dollar, hoger dan de 10,24 miljard waarop analisten hadden gerekend.

Ook de nettowinst op basis van de Amerikaanse boekhoudnormen (GAAP) kwam relatief hoog uit op 438 miljoen dollar, een recordwinst. Die winst is wel lager dan de 518 miljoen die het bedrijf uit de zogenaamde 'regulatory credits' (belastingvoordelen die Tesla slijt aan rivalen die minder ver staan met elektrische auto's) haalde.

De nettowinst die Tesla in het eerste kwartaal haalde, is te danken aan de verkoop van 'credits' aan producenten die minder ver staan met de elektrificatie.

Die credits zijn een relatief klein deel van de omzet, maar pure winst. De enige reden waarom Tesla in het eerste kwartaal een nettowinst draaide, is door die credits en niet door het verkopen van elektrische auto's zelf.

Recordleveringen

'In het eerste kwartaal behaalden we de hoogste autoproductie en autoleveringen ooit', meldt de autogroep. 'Ondanks meerdere uitdagingen zoals seizoenseffecten, instabiliteit in de aanvoerketen en de transitie naar de nieuwe Model S en Model X.' Tesla produceerde en leverde in het eerste kwartaal meer dan 180.000 auto's. Verder lijkt het management te mikken op minimaal 750.000 verkochte auto's in 2021. In 2020 leverde de autobouwer bijna 500.000 auto's.

750.000
in 2021 te verkopen auto's
Tesla hoopt dit jaar 750.000 auto's te verkopen, tegenover 500.000 in 2020.

Het bedrijf kon ook een betere brutomarge behalen van 26,5 procent (zelfde periode vorig jaar: 25,5 procent). 'Onze brutomarge op auto's steeg hoewel de gemiddelde verkoopprijs per voertuig daalde (met 13%, red.), omdat onze kosten sneller zakten. Dat reduceren van de kosten is een onderdeel van onze missie. Toen we in 2017 begonnen met de Model 3, bedroegen de gemiddelde kosten per auto 84.000 dollar. Door de lancering van nieuwe producten en dankzij de bouw van nieuwe fabrieken zijn de gemiddelde kosten gedaald tot onder 38.000 dollar per auto.'

Bitcoins verkocht

Nog iets opmerkelijks in de kwartaalupdate: de onderneming maakte 101 miljoen dollar winst met de verkoop van bitcoins. In het eerste kwartaal ging er 1,2 miljard dollar aan cash uit de onderneming voor de aankoop van bitcoins. Dat is dus minder dan de 1,5 miljard dollar aan bitcoins die Tesla aan het begin van het kwartaal had aangekocht.

Het is opmerkelijk dat het bedrijf winst pakt op de cryptoaankopen, omdat het medeverantwoordelijk was voor de koersstijging van de digimunt. De prijs van de munt ging stevig de hoogte in toen Tesla zijn aankoop van 1,5 miljard dollar meldde.

Toch lager

Ondanks de beter dan verwachte resultaten verliest het aandeel in de nabeurshandel toch 1,8 procent. Daarbij moet worden opgemerkt dat er al aardig wat optimisme in de koers verwerkt zit. Ten opzichte van een jaar geleden steeg het aandeel met 362 procent in waarde. De koerswinstverhouding op basis van de verwachte winst van 2021 bedraagt nu 167.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud