Tesla-CEO werkt voor minimumloon

©AFP

Elon Musk, CEO van de elektrische autobouwer Tesla, krijgt dit jaar een loon van 37.440 dollar, precies het wettelijke minimumloon voor bedienden in Californië, de thuisstaat van Tesla.

18 dollar per uur. Dat verdient Elon Musk (43) voor zijn werk als grote baas van het hoogtechnologische bedrijf Tesla. Zijn basisjaarloon van 37.440 dollar volstaat zelfs niet voor de aankoop van een Tesla S, het standaardmodel dat in de VS dubbel zoveel kost. Musk krijgt normaal gezien ook een bonus van hetzelfde bedrag, maar andere topmanagers van Tesla verdienen wel meerdere miljoenen dollars.

Musk heeft altijd geweigerd een loon te ontvangen legt Tesla uit in beursdocumenten die het persagentschap AFP kon inkijken. Ook in 2014 verdiende Musk het minimumloon, dat hij dan nog terugstortte aan Tesla, op één dollar na.

Volgens het contract voor 10 jaar dat Musk in 2013 met Tesla sloot, vangt hij 78,2 miljoen dollar als hij een aantal behoorlijk realistische doelen bereikt: 300.000 verkochte Tesla’s, een marktkapitalisatie van 43,2 miljard dollar en de lancering van de SUV Tesla X en een tweede elektrische sedan.

Vermogen

De uitvinder kan ook zonder loon overleven. Hij heeft vroeger al een mooi vermogen verzameld, onder meer als medestichter van PayPal. Het internetbetalingsbedrijf werd in 2002 voor 1,5 miljard dollar aan eBay verkocht. Musk bezit 27 procent van de Tesla-aandelen, die nu ongeveer 7,6 miljard dollar waard zijn.

Het Amerikaanse zakenmagazine Forbes schat zijn vermogen op 12,5 miljard dollar, waarmee hij op de 158ste plaats in de lijst van de rijkste mensen ter wereld belandt. Met zijn geld kocht Musk onder meer voor 17 miljoen dollar een luxueus huis in Los Angeles. Hij staat tegelijk bekend als filantroop.

Tesla heeft sinds zijn oprichting in 2003 nog maar één keer winst gemaakt, in het eerste kwartaal van 2013. Vorig jaar maakte het bedrijf een verlies van 294 miljoen dollar bij een omzet van 3,2 miljard dollar.

Thuisbatterij 

Tesla komt volgende week met een nieuwe uitvinding, waarmee het bedrijf de verkoop wil aanzwengelen. Musk presenteert dan vermoedelijk een nieuwe ‘thuisbatterij’ voor commercieel gebruik, dus niet voor auto’s. Daarmee springt Tesla op de kar van de alternatieve energie.

Het nieuws over Musks minimumloon komt op een moment dat in de Verenigde Staten een groot debat over ongelijkheid en inkomensverschillen woedt. Vorige week trokken duizenden mensen in New York de straat op om een minimumloon van 15 dollar te eisen. Grote bedrijven als de hamburgerketen McDonald’s en de supermarktketen Walmart kondigden eerder dit jaar loonsverhogingen voor een deel van hun personeel aan.

Toch is er ook goed nieuws voor Musk. Volgend jaar stijgt het minimumloon in Californië tot 41.600 dollar, of 20 dollar per uur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud