Advertentie
Advertentie

Tesla haalt meer geld op dan aangekondigd

©REUTERS

Tesla, de Amerikaanse bouwer van elektrische wagens van de visionaire ondernemer Elon Musk, gaat meer vers geld ophalen dan aangekondigd. In plaats van de 500 miljoen dollar waarvan donderdag sprake mikt Tesla nu op ruim 640 miljoen dollar, zo bleek vrijdag.

Tesla is nog in volle uitbouw en dan verbrandt een autofabrikant traditioneel meer geld dan er binnenkomt. Zeker nu Tesla met de Model X SUV een nieuw model plant. Met de Model 3 werkt het bedrijf bovendien aan een minder dure wagen en er staat ook een batterijfabriek in de steigers.

De kleinste en jongste beursgenoteerde autobouwer van de VS meldde donderdag plannen om 500 miljoen dollar op te halen (zonder overtoewijzingsoptie). Musk zelf bevestigt zijn vertrouwen in de onderneming door voor 20 miljoen dollar nieuwe aandelen te kopen. Musk is met 22 procent de grootste aaandeelhouder van Tesla.

Vrijdag al bleek Tesla de lat wat hoger te leggen. Er zullen geen 2,1 maar 2,7 miljoen aandelen beschikbaar zijn tegen 242 dollar per stuk. Dat is een kleine korting tegenover de aandelenkoers van donderdag (242,51 dollar). Musk behoudt zijn inbreng echter op 20 miljoen dollar.

Samen met de bestaande kredietlijnen moet het extra kapitaal volgens analisten ruimschoots volstaan om de operationele kosten van 2016 te dekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud