opmerkelijk

'Tesla kan na manipulatie zonder chauffeur rijden'

De crash in Texas is het 28ste ongeval met een zelfrijdende Tesla dat door de Amerikaanse verkeerspolitie wordt onderzocht. ©via REUTERS

Een test die op de jongste Tesla-crash volgde, gaf aan dat de automatische piloot niet waarschuwt als er niemand achter het stuur zit.

Afgelopen weekend verloren in Texas twee mensen het leven nadat hun Tesla Model S tegen een boom was gebotst en in brand was gevlogen. Sindsdien laait het debat over de automatische piloot van de autobouwer weer op.

Volgens de politie zat geen bestuurder achter het stuur. CEO Elon Musk tweette dat de automatische piloot niet aan stond.

De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports voerde na de crash een test uit met een Tesla Model Y op een gesloten circuit. De auto, waarbij de automatische piloot aan stond, slaagde erin langs de lijnen van de weg te rijden, maar waarschuwde op geen enkel moment dat niemand achter het stuur zat.

De ingenieur die de test uitvoerde, had een kleine, verzwaarde ketting aan het stuur gehangen om de hand van een bestuurder na te bootsen. 'Het systeem heeft niet alleen verzuimd te herkennen of de bestuurder oplette, het registreerde ook niet of er überhaupt een chauffeur zat', zegt Jake Fisher, testhoofd van Consumer Reports.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud